Početna strana > Hronika > Jelena Milić: Pod ovom vladom Srbija ima najviši oblik saradnje sa NATO koji država nečlanica može da ima
Hronika

Jelena Milić: Pod ovom vladom Srbija ima najviši oblik saradnje sa NATO koji država nečlanica može da ima

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. mart 2017.

 Srbija nije članica NATO, ali blisko sarađuje sa tom organizacijom. Pre 11 godina postala je članica Partnerstva za mir, da bi u međuvremenu potpisala ili ratifikovala brojne sporazume koji taj odnos produbljuju, od onog koji omogućava prolaz trupa Alijanse kroz Srbiju, do pojedinačnih ugovora o saradnji sa državama članicama.

"Pod ovom Vladom, Srbija je usaglasila individualni akcioni plan partnerstva, što je najviši oblik saradnje koji država koja ne želi da bude članica može da ima sa NATO. Nije od njega mnogo ispunjeno, a to je posebna priča. A formalno, bliski susreti generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i Aleksandra Vučića su česti, postoji uzajamno razmevanje o nizu tema... Saradnja je dobra i treba da bude, ali javnost o njoj zna jako malo", objašnjava Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

Saradnja sa NATO nije samo vojna. Tu su borba protiv terorizma, organizovani ili sajber kriminal, reforma vojnog i bezbednosnog sistema, razvijanje naučne saradnje ili razmena znanja. Zvanična statistika kaže i da su Ministarstvo odbrane i Vojska učestvovali u skoro 1.500 aktivnosti s pripadnicima NATO, od zajedničkih vojnih vežbi do studijskih poseta. Domaći zvaničnici kažu da su ti odnosi sve bolji, a korist koju Srbija ima sve veća.

"U praksi to znači mnogo za vojsku, ali i za Srbiju jer povećava naš stepen bezbednosti, kod Vojske i opremljenost i stručnost i imamo razmenu znanja. Sarađujemo i u misijama. Usvajamo standarde koji su najveći standardi na svetu. Standardi unutar vojske. Pored toga smo povećali i odbrambei kapacit zemlje, suzili smo prostor mogućih opasnosti po našu bezbednost i nase građane", rekao je Dragan Šormaz, šef delegacije pri NATO Parlamentarnoj skupštini.

On dodaje i da niko više ne postavlja pitanje ulaska zemlje u NATO, niti Srbiju iko zove da bude članica, imajući u vidu opredeljenost zemlje da bude vojno neutralna, ali i dominantne stavove o Alijansi posle bombardovanja 1999. godine.

(N1)