Početna strana > Hronika > Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji kao ekstremistička grupa
Hronika

Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji kao ekstremistička grupa

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. april 2017.

Vrhovni sud Rusije zabranio je danas delovanje Jehovinih svedoka prihvatajući predlog Ministarstva pravde da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao "ekstremistička grupa".

Sud je naložio zatvaranje glavnog sedišta te organizacije i njenih 395 lokalnih sedišta kao i zaplenu imovine, javila je ruska agencija Interfaks.

Zvaničnica Ministarstva pravde Svetlana Borisova ocenila je na sudu da Jehovini svedoci predstavljaju "pretnju za prava gradjana, javni red i bezbednost".

U Rusiji se procenjuje da ima više od 170.000 članova te verske zajednice. Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature za koju se smatra da krši zakon protiv ekstremizma.

Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom sveta, a u većini zemalja imaju status pravnog lica. U svetu su poznati po tome što sva svoja verovanja temelje isključivo na Svetom pismu, odnosno Bibliji i po svojoj propovedničkoj delatnosti.

(Beta)