Хроника

Јасмина Лукач: Лутовац и посланици ДС

Штампа
среда, 09. октобар 2019.

Група са тим називом постоји као налог на друштвеној мрежи Твитер отворен у септембру 2018. баш када је настао Савез за Србију. „Посланици ДС“ су били против тог Савеза, због „љотићевца, фашисте и националисте“ Бошка Обрадовића, али нису напустили ДС.

Три месеца касније, када су протести против Вучићеве власти били у највећем јеку, посланици ДС су шетали у колони грађана, у којој су у различитим деловима и рецимо Бошкови Дверјани, али и неидентификовани геј људи са својим заставама, и разни други.

Али, нису истицали да ту нико никог ту не омета у протесту против СНС-а, већ сопствену „жртву“ да се ипак придруже и поред својих је ли, начела и принципа. Нити су у том истицању сопствених „вредности“ узимали у обзир да се шета против власти СНС-а која држи на својој страни спектар од русофила до ЛГБТ.

„Посланици ДС“ кукали су и како на протесте нису добродошли, као да је то приватна свечаност па им треба слати позивнице, те како у време демонстрација 96/97 демонстранти нису били националисти. Пренемажући се, као да нико није живео у то време и шетајући виђао „четнике“ коалиционог партнера ДС-а Вука Драшковића, фул костимиране као за статисте филмове Вељка Булајића.

Пошто је са оснивањем СЗС-а, ипак дошло до крупне политичке промене, у смислу да претходни савезник „посланика ДС“ Покрет слободних грађана није успео да окупи ни сто људи на демонстрацијама, група се није усудила да напусти странку. Али, је наставила да маше чувањем „аутентичног европског политичког простора ДС“. Као да им Вучићева СНС није заузела тај простор још у септембру 2008. када је настала, чему захваљујући је и потписан Споразум о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ.

Уместо да се бар праве да траже политички простор за ширење, као што су њима урадили напредњаци, „посланици ДС“ наставили су да се такмиче са лидером сопствене странке Зораном Лутовцем ко је политички искуснији. Не схватајући колика је предност та што Лутовац нема изглед човека који ужива привилегије, већ суграђанина кога можете срести на послу, пијаци и у комшилуку и који је налик бирачима чију подршку тражи. Ко је можда био амбасадор, али за разлику од појединих „посланика ДС“ не ужива посланичке привилегије уназад до 5. октобра и то са каквим резултатом? Са резултатом Вучићеве свевласти.

Колико су „посланици ДС“ огрезли у сопственој отуђености од идеје демократије, види се по начину на који злоупотребљавају то што им Лутовац није самодржац као Вучић и његови напредњаци. Јер, „посланици ДС“ били су у стању да искористе тренутак када је Лутовац на терену, у Новом Саду, и уместо да се са њим договоре о томе шта ће са позивом Дејвида Мекалистера на међустраначки дијалог у Скупштини Србије, они то писмо тријумфално објављују на Твитеру.

И објављују брже боље и одлуку да ће учествовати као да ће им неко отети прилику да се виде са бившим посланицима ЕП Куканом и Флекенштајном. „Посланици ДС“ при томе, врло намерно селективно прећуткују да је реч о односима између два парламента, европског и српског, те да је првобитна преписка била између Маје Гојковић и Мекалистера. Исте оне Маје, која им је толико грубо извређала најстаријег посланика Драгољуба Мићуновића, у пролеће 2016. када се конституисао овај сазив.

За то што се Мићуновић противи бојкоту и Скупштине и избора, разлог је јасан, он је човек свог времена и Хладног рата, у дубокој старости, за њега су избори светиња. Његовим млађим колегама светиња је шта – политичко тржиште на коме „држе“ своје посланичке акције. Као да ће им ишта вредети после пролећа 2020.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]