Početna strana > Hronika > Jaroslav Kačinjski: Izlazak Poljske iz EU bio bi kao izlazak na mraz u letnjoj odeći
Hronika

Jaroslav Kačinjski: Izlazak Poljske iz EU bio bi kao izlazak na mraz u letnjoj odeći

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2019.

 Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski upozorio je u kampanji pred izbore za Evropski parlament da Poljska mora da bude u Evropskoj uniji a svako ko nagovara na "polegzit" je kao čovek koji bi nagovarao osobu u letnjoj odeći da izaće na mraz, što može završiti i smrću.

"Moramo da budemo u EU. Oni koji nagovaraju da Poljska iz nje izadje, a ima danas takvih, su kao ljudi koji nagovaraju osobu u letnjoj odeći da izadje na mraz, što bi moglo da završi teškom bolešću a možda i smrću", kazao je sinoć Kačinjski na predizbornom mitingu u Starogardu Gdanjskom, prenose danas poljski mediji.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca ocenio je da Poljska mora da nadje svoje mesto u EU koja će verovatno biti bez važnog poljskog saveznika, Velike Britanije, a u Evropi u kojoj protiče proces oligarhizacije EU.

"U EU protiču izmene kojima nismo mogli da se nadamo. Suočeni smo sa svojevrsnom oligarhizacijom EU. To je proces kome moramo da se suprotstavimo", rekao je Kačinjski.

Jedini put je po oceni najmoćnijeg političara u Poljskoj to da Poljaci ostanu u Uniji ali da nastoje da Uniju promene.

"Sfera interesovanja moje stranke u EP biće i sfera ideologije, religije i običaja. To je danas sfera izvesne ofanzive. Žele da donose propise kao danas u mnogim zemljama, žele čak da progone ljude koji govore očigledne stvari. Nas to brine, smatramo da je nepravedno da nekoga goni policija zbog toga što je kazao da homosekusalni par nema decu. A ko je čuo da ima", rekao je Kačinjski.

Prema većini predizbornih anketa na izborima za EP u nedelju u Poljskoj će najviše glasova osvojiti upravo konzervativci Kačinjskog, prema raznim anketama izmedju 36 do 40 odsto, dok na svega nekoliko procenata manje može da računa demokratska opozicija ujedinjena u Evropsku koaliciju.

Prema poslednjoj anketi za dnevnik Djenjik gazeta partija Pravo i Pravda osvojila bi 37,9 odsto glasova a Evropska koalicija u kojoj su za ove izbore udruženi liberali iz Gradjanske platforme, socijalisti iz Saveza demokratske levice i demohrišćani iz Poljske narodne stranke osvojili bi 34,7 odsto glasova.

Popularni gradonačelnik Slupska, prvi poljski poslanik koji se javno deklarisao kao gej, Rober Bjedronj može da računa na 7,6 odsto glasova za svoju proevropsku stranku Proleće, a provladina opoziciona stranka Kukiz 15 poznatog rokera Pavela Kukiza na 5,5 odsto.

Oko izbornog praga kreće se i ekstremna desničarska Konfederacija u koju su se ujedinile marginalne radikalne nacionalističke stranke, a koje su kampanju postavile na zahtevu za polegzit, antisemitizmu i raspirivanju straha Poljaka od zahteva da se vrati jevrejska imovina koju je Hitlerova Nemačka opljačkala od poljskih Jevreja i žrtava Holokausta tokom Drugog svetskog rata.

Evropsku koaliciju na maršu Varšavom nazvanim Poljska u Evropi podržao je pred izbore prošlog vikenda predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer za liberale, Donald Tusk, dok je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans došao u Varšavu da pruži podršku Bjedronju i njegovom Proleću.

(Beta)