Početna strana > Hronika > Japanski premijer Šinzo Abe: Nastavićemo pregovore sa Rusijom oko postizanja mirovnog sporazuma
Hronika

Japanski premijer Šinzo Abe: Nastavićemo pregovore sa Rusijom oko postizanja mirovnog sporazuma

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. februar 2019.

 Premijer Japana Šinzo Abe obećao je da će nastaviti pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma sa Rusijom.

„Problem koji ne uspeva da se reši već više od 70 godina ne treba da se ostavi narednim pokolenjima. Odlučan sam da stavim tačku na ovo pitanje zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom i nastavim aktivne pregovore o mirovnom sporazumu“, rekao je Abe na sednici vladajuće Liberalno-demokratske partije, čiji je on predsednik.

Početkom januara, japanski premijer je izjavio da će ova godina biti „prelomni trenutak“ u istoriji teritorijalnih nesuglasica između Rusije i Japana.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci odsustva mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ova deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

U novembru prošle godine su, nakon sastanka lidera dveju zemalja, Vladimira Putina i Šinza Abea, strane objavile o ubrzavanju pregovora za zaključivanje sporazuma na osnovu Zajedničke deklaracije.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner