Хроника

Јапанска влада се извинила десетинама хиљада људи који су били присилно стерилисани од 1948. до 1996. године

Штампа
среда, 24. април 2019.

Јапанска влада се извинила десетинама хиљада људи који су били присилно стерилисани по основу некадашњег Закона о заштити еугенике, који је био намењен "спречавању рађања потомака лошег квалитета", и обећала да ће их новчано обештетити.

Први секретар владе Јошихиде Суга је изразио "искрено кајање и извињење од срца". Парламент је усвојио одлуке о одштети, међу којима је и компензација од 3,2 милиона јена (28.600 долара) за сваку жртву.

Процењује се да је 25.000 људи стерилисано без пристанка док је Закон о заштити еугенике био на снази, од 1948. до 1996. године. По слову закона, лекари су имали прави да стерилишу особе с инвалидитетом. Тај закон је 1996. преименован у Закон о заштити породиља, а дискриминаторне одредбе су укинуте.

У одлукама о одштети се признаје да су многи људи били приморани на операције уклањања репродуктивних органа или зрачења ради стерилисања, што им је узроковало огромне менталне и физичке болове.

Премијер Шинзо Абе је у изјави навео да тако нешто не би смело никада да се понови.

Влада у Токију је донедавно тврдила да је стерилисање у то време било легално.

Извињење и одштета долазе после низа тужби жртава које су иступиле после вишедеценијског ћутања. То је натерало и владајуће и опозиционе посланике да осмисле компензацију.

Такође, сматра се и да је скоро 60.000 жена извршило абортус због наследних болести. Јапанска федерација адвокатских комора наводи да те жене неће бити обухваћене законом о одштети.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]