Хроника

Јапан ослободио капетана кинеског рибарског брода

Штампа
петак, 24. септембар 2010.

ТОКИО – Јапански тужиоци ослободили су кинеског капетана рибарског брода који се сударио са два јапанска брода обалске страже у спорним водама, јавио је данас јапански јавни сервис НХК.

Јапанске власти оптужиле су капетана Џана Ћисионга да је намерно изазвао судар са патролним бродовима и за ометање у раду јавних службеника близу острва Сенкаки у Источном кинеском мору, на које обе државе полажу право, пренела је агенција Ројтерс.

Судар кинеског и јапанских бродова изазвао је спор због којег су затегнути односи Кине и Јапана и прекинути контакти на министарском нивоу.

Кинески премијер Вен Ђиабао је у среду запретио да ће Кина предузети „акцију против Јапана” уколико одмах не ослободи капетана кинеског рибарског брода, који се у притвору налази од 7. септембра, док су остали чланови посаде пуштени.

Јапанске власти су дан раније поручиле да Јапан и Кина треба да избегавају распиривање национализма поводом поморског спора и позвале да се актуелни спор реши тако да не утиче на пословне везе две највеће азијске привреде.

Две земље се споре око ненасељених острва у Источном кинеском мору. Обе земље полажу права на групу острва које Јапан зове Сенкаки, а Кина Диаоју, а око којих се процењује да постоје велика налазишта нафте и гаса.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]