Početna strana > Hronika > Japan oslobodio kapetana kineskog ribarskog broda
Hronika

Japan oslobodio kapetana kineskog ribarskog broda

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. septembar 2010.

TOKIO – Japanski tužioci oslobodili su kineskog kapetana ribarskog broda koji se sudario sa dva japanska broda obalske straže u spornim vodama, javio je danas japanski javni servis NHK.

Japanske vlasti optužile su kapetana DŽana Ćisionga da je namerno izazvao sudar sa patrolnim brodovima i za ometanje u radu javnih službenika blizu ostrva Senkaki u Istočnom kineskom moru, na koje obe države polažu pravo, prenela je agencija Rojters.

Sudar kineskog i japanskih brodova izazvao je spor zbog kojeg su zategnuti odnosi Kine i Japana i prekinuti kontakti na ministarskom nivou.

Kineski premijer Ven Điabao je u sredu zapretio da će Kina preduzeti „akciju protiv Japana” ukoliko odmah ne oslobodi kapetana kineskog ribarskog broda, koji se u pritvoru nalazi od 7. septembra, dok su ostali članovi posade pušteni.

Japanske vlasti su dan ranije poručile da Japan i Kina treba da izbegavaju raspirivanje nacionalizma povodom pomorskog spora i pozvale da se aktuelni spor reši tako da ne utiče na poslovne veze dve najveće azijske privrede.

Dve zemlje se spore oko nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru. Obe zemlje polažu prava na grupu ostrva koje Japan zove Senkaki, a Kina Diaoju, a oko kojih se procenjuje da postoje velika nalazišta nafte i gasa.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner