Хроника

Јаков Милатовић: Црна Гора од туризма до сада зарадила приходе планиране буџетом за целу годину

Штампа
уторак, 14. септембар 2021.

Подаци о броју странаца који су ушли у Црну Гору, и многи други, говоре у прилог томе да је држава ове године од туризма већ зарадила приходе планиране буџетом за цијелу годину, саопштио је министар економског развоја, Јаков Милатовић.

“Ово је изванредан резултат који је привреди надокнадио губитке из прошле године, ојачао банкарски сектор и јавне финансије”, написао је Милатовић на свом Твитер профилу.

Он је казао да, када су у марту предавали буџет Скупштини, мало ко је у Црној Гори вјеровао да ова туристичка сезона може бити оваква.

“По подацима Управе полиције, у Црну Гору је за четири мјесеца, од 1. маја до 31. августа ушло 2,3 милиона странаца, што је пет пута више у односу на прошлу годину, а на нивоу од 82 одсто у односу на исти период 2019. године”, рекао је Милатовић.

Према његовим ријечима, ако се узме само шпиц сезоне, то јест јул и август у Црну Гору је ушло 1,6 милиона странаца, или чак 95 одсто из истог периода 2019.

“Август сам по себи је био упоредно најбољи са 2019. годином, јер ју је чак превазишао”, додао је Милатовић.

Он је подсјетио да је у 2019. години, која је била рекордна, Црна Гора од туризма приходовала 1,1 милијарду еура, а у прошлој години само 144 милиона, што је пад од 87 одсто у односу на 2019. годину.

“Овогодишњим буџетом било је планирано између 660 и 710 милиона еура односно 60 до 65 одсто прихода из 2019”, рекао је Милатовић.

(Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]