Početna strana > Hronika > Jakov Milatović: Crna Gora od turizma do sada zaradila prihode planirane budžetom za celu godinu
Hronika

Jakov Milatović: Crna Gora od turizma do sada zaradila prihode planirane budžetom za celu godinu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. septembar 2021.

Podaci o broju stranaca koji su ušli u Crnu Goru, i mnogi drugi, govore u prilog tome da je država ove godine od turizma već zaradila prihode planirane budžetom za cijelu godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

“Ovo je izvanredan rezultat koji je privredi nadoknadio gubitke iz prošle godine, ojačao bankarski sektor i javne finansije”, napisao je Milatović na svom Tviter profilu.

On je kazao da, kada su u martu predavali budžet Skupštini, malo ko je u Crnoj Gori vjerovao da ova turistička sezona može biti ovakva.

“Po podacima Uprave policije, u Crnu Goru je za četiri mjeseca, od 1. maja do 31. avgusta ušlo 2,3 miliona stranaca, što je pet puta više u odnosu na prošlu godinu, a na nivou od 82 odsto u odnosu na isti period 2019. godine”, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, ako se uzme samo špic sezone, to jest jul i avgust u Crnu Goru je ušlo 1,6 miliona stranaca, ili čak 95 odsto iz istog perioda 2019.

“Avgust sam po sebi je bio uporedno najbolji sa 2019. godinom, jer ju je čak prevazišao”, dodao je Milatović.

On je podsjetio da je u 2019. godini, koja je bila rekordna, Crna Gora od turizma prihodovala 1,1 milijardu eura, a u prošloj godini samo 144 miliona, što je pad od 87 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Ovogodišnjim budžetom bilo je planirano između 660 i 710 miliona eura odnosno 60 do 65 odsto prihoda iz 2019”, rekao je Milatović.

(Vijesti)