Početna strana > Hronika > Veliko nevreme pogodilo Srbiju - u Užicu, Smederevskoj Palanci i Priboju jak grad, pljuskovi u Vojvodini; Jedna žrtva nepogode u Požarevcu
Hronika

Veliko nevreme pogodilo Srbiju - u Užicu, Smederevskoj Palanci i Priboju jak grad, pljuskovi u Vojvodini; Jedna žrtva nepogode u Požarevcu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. jun 2018.

Nevreme praćeno jakim pljuskom pogodilo je danas pojedine delove Vojvodine, dok su u užičkom kraju sevale munje i padao je grad veličine lešnika.

Snažna oluja praćena grmljavinom i gradom veličine lešnika koji je padao deset minuta, pogodila je Užice, ali i širi region oko ovog grada.

 

Za samo nekoliko minuta letnja kiša se pretvorila u oluju koja je donela graške grada od čijeg dobovanja po prozorima su se jedva čuli udari gromova. Delovi Užica bukvalno su prekriveni ledom, a strmim ulicama u centru grada teku potoci vode. Pojedini krovovi se bele kao u sred zime.

Još uvek je rano da bi se znalo da li je grad pričinio štetu u samom gradu, ali je izvesno da su poljoprivredni usevi u okolini uništeni.

Nevreme je nanelo štetu na poljoprivrednim usevima u naseljima koja su blizu grada, stradali su i malinjaci, a kolika je tačno šteta znaće se tokom narednih dana.

Ogromnu količinu vode koja je pala u kratkom roku i ulice su poplavljene.

Jaki pljuskovi u Vojvodini

Jak pljusak pao je u Bačkoj, u Bečeju i okolini, dok je kiše, munja i grmljavine bilo i u Novom Sadu i okolini. U Bečeju je za kratko vreme pala velika količina kiše, a kako se vidi na snimcima koje su objavili građani bila je prava provala oblaka.

Kako prenose građani na društvenim mrežama, kiša je padala i u Nadalju, u blizini Bačkog Gradišta, ali u okolini Odžaka.

Olujnog nevremena bilo je u Banatu, u okolini Zrenjanina i Kikinde.

Inače, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na pojavu vremenskih nepogoda za područje cele Srbije koje je na snazi od danas do četvrtka.

Meteorolozi su upozorili da je moguća pojava lokalnih vremenskih nepogoda, te da bi za tri sata moglo pasti i preko 20 litara kiše po metru kvadratnom. Moguća je pojava olujnog vetra i grada.

Proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Aranđelovac

– Proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Aranđelovac – mesnim zajednicama Vrbica, Banja, Brezovac, Gornja Trešnjevica i Kopljari. Šteta je nastala na poljoprivrednim zemljištu i na oko 20 objekata, javlja dopisnik RTS-a.

U Aranđelovcu i okolini duvao je olujni vetar praćen gradom, javio je dopisnik RTS-a.

Olujno nevreme praćeno kišom, gradom i jakim vetrom oko 15.30 zahvatilo je Aranđelovac. Izlila se reka Kubršnica i poplavila saobraćajnice, domaćinstva, privredne objekte u tom gradu.

Smederevska Palanka pobelela

Snažno nevreme sa gradom, praćeno jakim vetrom pogodilo je danas i Smedervsku Palanku koja je za samo nekoliko minuta pobelela od leda.

Na društvenim mrežama pojavili su se video-snimci i fotografije na kojima se vidi olujni vetar koji nosi sve pred sobom i grad koji je uništio useve u okolini grada.

Još uvek je rano da bi se znalo koliku je štetu pričinio grad u samom mestu, ali je izvesno da su poljoprivredni usevi u okolini uništeni.

Smederavska palanka je samo jedno od mnogobrojnih mesta u Srbiji koje je danas pogodilo snažno nevreme, praćeno olujnim vetrom

Veliko nevreme paralisalo Priboj

Priboj -- Opštinu Priboj danas po podne zahvatilo je veliko nevreme, grad je padao u nekoliko navrata.

Obilne kiše u samom gradu prouzrokovale su začepljenje kišne kanalizacije, pa je grad na nekih 15 minuta bio potpuno paralisan.

Kada je reč o pribojskim seoskim predelima, na zapadnoj strani opštine Priboj odakle je nevreme i stiglo, potpuno je uništen rod maline, javlja reporter Tanjug sa lica mesta.

U selu Mažići potpuno je uništen rod maline, prema rečima poljoprivrenika i onome što su ekipe uspele da snime, oko 80 procenata maline je uništeno, a svo drugo voće i povrće pretrpelo je ozbiljnu štetu.

Tokom sutrašnjeg dana, komisije za procenu šteta opštinske uprave Priboj, obići će ta područija i proceniti štetu.

Na nekoliko putnih pravaca oko sela Mažići ka opštini Prijepolje, put je oštećen od bujica sa sporednih puteva jer su nanele zemlju, vodu, a bilo je i odrona.

Grad se zadržao više od dva sata nakok što je pao, pa se u selu Mažići i pod suncem, koje je kasnije sinulo, belelo na pojedinim mestima.

Požarevac: Oluja odnela prvu žrtvu, nepoznata osoba utopila se u podrumu zgrade

Snažno nevreme zahvatilo je danas delove Zapadne Srbije i Vojvodine, a oluja koja je protutnjala Srbijom odnela je i prvu žrtvu.

Kako navodi požarevački Poportal online, nepoznata muška osoba udavila se u Požarevcu, u Jug Bogdanovoj ulici. Kako požarevački portal Urban City nezvanično saznaje da se jedno lice oko 65 godina starosti utopilo u podrumu zgrade u Jug Bogdanovoj ulici u Požarevcu.

Prema rečima stanara, vlasnik stana koji živi na prizemlju parkirao je automobil u podzemnoj garaži. Kada je video da se nevreme ne smiruje liftom je sišao, ali je u tom trenutku nivo vode u podrumu bio oko 2 metra. Kada se lift spustio došlo je do prekida električne energije, a vrata se nisu otvorila…

Policija je zatvorila Jug Bogdanovu ulicu u Požarevcu, a specijalne ekipe pokušavaju da spuste nivo vode u podrumu i uđu unutra…

Kako navodi Radio Boom 93, jako nevreme praćeno obilnim pljuskovima, gradom i grmljavinskim nepogodama pogodilo je Požarevac oko 16.20 časova. Grad je oko sat vremena bio potpuno paralisan.

Više ulica u gradu je poplavljeno, a voda je ušla u podrume i prizemlje mnogih objekata. Teren Gradskog stadiona i prostorije u prizemlju su poplavljene, a utakmica je koja je trebalo da bude odigrana danas je otkazana.

(Agencije)