Хроника

Јадранка Јоксимовић са Оливером Вархејијем: Србија може бити спремна за чланство у ЕУ до краја мандата овог сазива Европске комисије

Штампа
уторак, 10. децембар 2019.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је у Бриселу да Србија до краја петогодишњег мандата овог сазива Европске комисије може бити спремна за чланство у Европској унији.

Јоксимовић је новинарима у Бриселу, после сусрета са новим комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархејијем, рекла да је комесар поновио своје очекивање да ће до краја његовог мандата бар једна земља са Западног Балкана бити потпуно спремна за чланство.

"Без сумње је мислио на Србију, не потцењујући никога другог и желећи да цео регион напредује, сматрам да је Србија та која може да до краја мандата комесара Вархејија буде земља која је спремна за чланство. Вархеји има уравнотежен, балансиран и разуман однос према политици проширења и приступања. Он снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Чланство у ЕУ је политичка одлука коју доносе све земље чланице, а пред Србијом важан посао наставка реформи и задржавања европског курса, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да је Србија озбиљна у процесу приступања, спровођењу реформи, а не приче о томе, као и да је то препознато и у Бриселу. Доказ за то је и отварање новог поглавља које се тиче слободе кретања капитала.

"У питању је важно економско поглавље које ће учинити да читав низ ствари везних за кретање капитала, од банкарских услуга до осигурања, буде доступно и нашим грађанима као што је доступно грађанима ЕУ", оценила је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла и да ће крајем јануара Вархеји посетити Србију.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]