Početna strana > Hronika > Jadranka Joksimović sa Oliverom Varhejijem: Srbija može biti spremna za članstvo u EU do kraja mandata ovog saziva Evropske komisije
Hronika

Jadranka Joksimović sa Oliverom Varhejijem: Srbija može biti spremna za članstvo u EU do kraja mandata ovog saziva Evropske komisije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u Briselu da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata ovog saziva Evropske komisije može biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Joksimović je novinarima u Briselu, posle susreta sa novim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem, rekla da je komesar ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo.

"Bez sumnje je mislio na Srbiju, ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varhejija bude zemlja koja je spremna za članstvo. Varheji ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i pristupanja. On snažno podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa EU", rekla je Joksimović.

Članstvo u EU je politička odluka koju donose sve zemlje članice, a pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa, naglasila je Joksimović.

Joksimović je naglasila da je Srbija ozbiljna u procesu pristupanja, sprovođenju reformi, a ne priče o tome, kao i da je to prepoznato i u Briselu. Dokaz za to je i otvaranje novog poglavlja koje se tiče slobode kretanja kapitala.

"U pitanju je važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti da čitav niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dostupno građanima EU", ocenila je Joksimović.

Joksimović je rekla i da će krajem januara Varheji posetiti Srbiju.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner