Хроника

Извештај УН: У прва три месеца ове године, провладине снаге у Авганистану убиле су више цивила него талибани

Штампа
среда, 24. април 2019.

Први пут су у Авганистану више цивила убиле америчке и авганистанске снаге него талибани или друге побуњеничке групе, наводи се у извештају УН који се односи на прва три месеца ове године.

Током тог тромесечног периода међународне и провладине снаге одговорне су за смрт 305 цивила, док су талибани и друге групе убили 227 цивила, наводи се у извештају УН мисије у Авганистану (УНАМА).

Највећи број цивила настрадало је у ваздушним ударима или извиђачким мисијама на терену, које углавном спроводе авганистанске снаге.

УН су позвале авганистанске безбедносне снаге и међународне војне снаге да спроведу истрагу у вези са цивилним жртвама и да објаве резултате као и да обештете жртве на одговарајући начин.

УН су почеле да воде статистику цивилних жртава 2009. године када се погоршала безбедносна ситуација у Авганистану.

УН су навеле такође да је укупно 1.773 цивила убијено или рањено у прва три месеца ове године што је знатан пад у односу на исти период прошле године када је 2.305 цивила убијено или рањено у сукобу. Прошле године велики број људи је изгубио живот у самоубилачким нападима побуњеника.

Прошла година је била најтежа по броју жртава за авганистанске цивиле, када је убијено 3.804 цивила, према мисији УН у тој земљи.

"Шокантан број цивила и даље бива убијен или рањен сваког дана", рекао је Тадамичи Јамаото, специјални изасланик генералног секретара УН за Авганистан, преноси агенција АП.

Он је рекао да побуњеници морају да престану намерно да циљају цивиле и користе импровизоване бомбе које наносе неселективну штету док се провладине снаге позивају да одмах предузму мере да смање раст броја мртвих или рањених у ваздушним нападима и операцијама потраге.

(Бета, АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]