Хроника

Израелски медији: Русија је у Сирији дошла у посед тајне израелске ракете из ракетног система „Давидова праћка“ - директног конкурента С-400

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

Русија је у Сирији дошла у посед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, која је била лансирана из ракетног система „Давидова праћка“, јављају медији.

Наводи се да је ракета била лансирана 23. јула 2018. године. Сиријске снаге су кренуле на лице места и пронашле практично неоштећену ракету. Она је била пребачена на руско-сиријску војну базу, одакле је била послата у Москву на даље истраживање, пише „Јерусалим пост“.

Израелска војска је пре две године добила систем „Давидова праћка“, док је 23. јула 2018. године био први пут употребљен — систем је активиран након лансирања из Сирије две ракете „Точка“, пише „Мигњуз“.

Према подацима портала, систем ПВО „Давидова праћка“ није пресрео сиријске ракете које нису долетеле до Израела — експлодирале су на израелској територији. „Давидова праћка“ је лансирала две ракете, од којих се једна сама уништила изнад Голана.

Наводи се да су ракете-пресретачи „Давидове праћке“ најскупље на свету и користи их израелска војска. Где су тачно инсталирани ови системи — остаје војна тајна.

„Давидова праћка“ ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент С-400, наводи портал.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]