Хроника

Израел тврди да је осујетио сајбер-напад на своју одбрамбену индустрију

Штампа
среда, 12. август 2020.

Израел је данас рекао да је осујетио сајбер-напад групе коју су САД повезале са Северном Корејом, на чијој мети је била израелска одбрамбена индустрија.

Израелско Министарство одбране је саопштило да су хакери, повезани с "Групом Лазарус", направили лажне профиле на друштвеној мрежи "ЛинкедИн" и представљали се као директори и званичници међународних компанија високог ранга.

Нудили су посао запосленима у великим израелским одбрамбеним компанијама у покушају да добију приступ њиховим компјутерима и мрежама како би украли осетљиве информације.

Министарство је рекло да су напади откривени на време и осујећени тако да није било штете, ни ометања циљаних мрежа.

Како је наведено, "Групу Лазарус" "подржава једна страна земља" која није наведена.

Министарство финансија САД је септембра прошле године објавило санкције против "Групе Лазарус", напомињући да је она под контролом Владе Северне Кореје.

Та група је, како је објашњено, иза малициозног софтвера "Вонакрај" (WаннаЦрy) који је замрзнуо 300.000 компјутера у 150 земаља 2017. године и била је иза разорног сајбер-напада на "Сони пикчерс ентертејнмент" 2014.

Израел је ове године саопштио да је осујетио велики сајбер напад на чијој је мети била водоводна инфраструктура што је било приписано главном израелском непријатељу, Ирану.

Сумња се да се Израел осветио две недеље касније сајбер-нападом на једну иранску луку.

Израел и Иран годинама воде прикривене битке које укључују "хај-тек хаковање" и сајбер-нападе.

Највећи такав случај је сумња да су обавештајне агенције САД и Израела компјутерским вирусом Стакснет (Стуxнет) пореметиле нуклеарни програм Ирана.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]