четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Израел одбацио потпуно враћање на границе из 1967.
Хроника

Израел одбацио потпуно враћање на границе из 1967.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 20. мај 2011.

Израел је данас одбацио позив америчког председника Барака Обаме за мировни споразум, заснован на границама из 1967, док су Палестинци рекли да ће њихово руководство одржати састанак на коме ће тема бити данашњи Обамин говор о политици на Блиском истоку.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који у Вашингтон треба да допутује неколико сати после Обаминог говора, одмах је затражзио од Беле куће гаранције да Израел неће морати да се врати на границе из 1967, пренео је АФП.

Нетанијаху је позвао Обаму да подржи обећања која је 2004. Израелу дао тадашњи амерички председник Џорџ Буш, који је рекао да „нове реалности на терену” значе да „пун и комплетан повратак” на границе из 1967. „нереалан”.

„Премијер Нетањанху очекује да од председника Обаме чује потврду америчких обећања датих Израелу 2004, који су већином (гласова) подржани у оба дома Конгреса”, стоји у саопштењу.

„Између осталог, та обећања се односе на то да Израел не треба да се повуче на линије из 1967. које су подједнако небрањиве и које ће веће израелске центре у Џудеји и Самари (Западна Обала) оставити изван ових линија”, додаје се у саопштењу.

Нетанијаху треба да се састане у петак са Обамом и обратиће се на заједничкој седници америчког Конгреса наредне седмице.

На Западној Обали, палестинско руководство је реаговало опрезно, истичући да ће пре коментара проучити Обамин говор.

Обама је данас изјавио да сан о јеврејској и демократској држави не може бити испуњен сталном окупацијом и додао да решење израелско-палестинског сукоба мора садржавати демилитаризовану палестинску државу, засновану на границама из 1967. године.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер