Хроника

Израел: Бењамин Нетанјаху одредио датум у јулу за „успостављање израелског суверенитета над деловима Западне обале“

Штампа
понедељак, 25. мај 2020.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху изјавио је да је одредио датум у јулу за успостављање израелског суверенитета над деловима Западне обале.

На почетку састанка посланичког клуба Нетанјахуове конзервативне странке Ликуд, он је посланицима рекао да нема намеру да мења тај датум и оценио да у историји није било бољег тренутка за успостављање суверенитета, што је равно анексији тих територија.

"Имамо могућност која није постојала од (стварања Израела) 1948. године, да успоставимо суверенитет на мудар начин и као дипломатски корак у Јудеји и Самарији (библијско име Западне обале) и нећемо допустити да та могућност прође", рекао је Нетанјаху, пренели су медији на хебрејском језику.

Успостављање израелског суверенитета над деловима Западне обале било би у складу с блискоисточним мировним планом америчког председника Доналда Трампа, представљеним у јануару.

Тим планом се подржава успостављање суверенитета Израела на око 30 одсто окупиране Западне обале.

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је прошле недеље да прекида сву безбедносну сарадњу с Израелом јер је Нетанјаху изразио намеру да анектира сва јеврејска насеља и стратешку долину реке Јордан.

Међународна заједница је све више забринута и упозорава Израел да не спроводи анексију.

Израелски медији наводе да и званичници Трампове администрације претходних дана умањују очекивања да ће Вашингтон брзо одобрити такав потез ако не буде напретка на обнови преговора Израела и Палестинаца.

Израел је освојио Западну обалу у рату 1967. године, а Палестинци на читавој тој територији планирају да оснују независну државу која би обухватила и појас Газе и чији би главни град био источни Јерусалим.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]