Početna strana > Hronika > Izglasan Zakon o javnom informisanju u skupštini Srbije
Hronika

Izglasan Zakon o javnom informisanju u skupštini Srbije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 31. avgust 2009.

Narodna skupština izglasala Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. Za predlog glasalo 125 od prisutnih 225 narodnih poslanika. Naprednjaci napustili skupštinsku salu. Poslanici usvojili i Zakon o kulturi a na dnevnom redu sednice je glasanje o ukupno 24 zakonska predloga.

Izmene i dopune Zakona o javnom informisanju usvojene su u Skupštini Srbije pošto je za Predlog glasalo 125 od prisutnih 225 narodnih poslanika. Protiv je bilo 88, 11 uzdržanih a jedan poslanik nije glasao.

Za Zakon su glasali poslanici vladajuće koalicije izuzev Socijalističke partije Srbije koji su bili uzdržani ali su obezbeđivali kvorum. Za su glasali i poslanici LDP-a, sem Vesne Pešić i Žarka Koraća, a svoj glas za izmene dao je i samostalni poslanik DHSS-a Vladan Batić.

Protiv zakonskih izmena glasali su poslanici SRS i koalicije DSS-NS, kao i tri poslanika Jedinstvene Srbije.

Poslanici su usvojili amandmane koje je Vlada podnela na sopstveni zakonski predlog.

Zbog usvajanja amandmana poslanice Srpske radikalne stranke Marine Toman, kojim se odbacuje Vladin predlog o zatvaranju medija koji su u predhodnoj godini poslovanja bili više od 90 dana u blokadi,izvršena je pravno-tehnička redakcija teksta Predloga na sastanku Zakonodavnog odbora.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je, tokom pauze koja je bila određena zbog sastanka Zakonodavnog odbora, da su svi njegovi poslanici napustili skupštinsku salu jer ne žele da učestvuju u izglasavanju "nakaradnog zakona" o javnom informisanju. Kako je naveo, SNS je pokušao da obori zakon, nisu uspeli i zato su napustili salu.

Vlada Srbije je Predlog zakona usvojila 9. jula, a posle oštrih kritika javnosti i profesionalnih udruženja izmenila ga je nizom amandmana.

Skupština je usvojila i Zakon o kulturi, kojim će biti stvoren okvir za poboljšanje položaja svih subjekata u toj oblasti, kroz jasno utvrđena prava, obaveze i odgovornosti države, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Za Zakon je od 128 prisutnih poslanika glasalo 127, dok jedan poslanik nije glasao.

Zakonom o kulturi su detaljno uređeni principi, načini, svrhe i ciljevi raspoređivanja i korišćenja budžetskih sredstava u finansiranju kulturnih subjekata, kulturnih delatnosti i kulturnih programa, kao i projekata koji imaju za cilj pronalaženje novih i raznovrsnih izvora i oblika finansiranja kulture.

Izmenama Zakona o javnom informisanju znatno je poštrena kaznena politika za kršenje profesionalnih normi i precizirano je više privrednih prestupa koji mogu dovesti i do zabrane izdavanja glasila.

Zakonom je predviđeno da javno glasilo može osnovati domaće pravno lice i obaveza upisa u Registar javnih glasila.

U slučaju izdavanja glasila koje nije upisano u Registar, nadležni javni tužilac dužan je odmah pokrene postupak za privredni prestup, a nadležni sud u roku od 12 sati da obustavi privremeno izdavanje glasila.

Ukoliko ne poštuje zabranu i izdaje glasilo koje nije upisano u Registar, osnivač javnog glasila može biti kažnjen sa miliona do dvadeset miliona dinara, a odgovorno lice sa dvesta hiljada do dva miliona dinara. Predviđena je i zabrana izdavanja glasila.

Prijavu za upis u registar štampanih dnevnih javnih glasila osnivači su dužni na podnesu u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu, a osnivači drugih glasila za 90 dana.

Izmenama zakona predviđene su i rigorozne kazne za kršenje pretpostavke nevinosti i objavljivanje informacija koje mogu ugroziti razvoj maloletnika i ukoliko je maloletnik učinjen prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Visina kazni vezana je za tiraž i prihod od oglasa u broju u kome je prekršaj napravljen, a ako je objavljana na naslovnoj strani ili u infomativnoj emisiji za taj sedmodnevni prihod.

Odgovorno lice u osnivaču i odgovorni urednik mogu biti kažnjeni sa 200.000 do dva miliona dinara.  Zakonom je predviđena i uslovna kazna uz obavezu objavljivanja presude ukoliko je delo prvi put učinjeno.

Kazne za ostale prekršaje povećane su sa sadašnjih 30.000-200.000 na milion do deset miliona za glasilo, odnosno 100.000 do milion dinara za odgovornog urednika. Predviđene su i rigorozne kazne za distributere koji prekinu distribucije iz neekonomskih razloga.

Takođe, Zakonom je zabranjen prenos prava nad javnim glasilom. Prvobitno predviđena odredba o obaveznom osnivačkom kapitalu od 50.000 evra izbačena je Vladinim amandmanima.

Poslanici su nastavili izjašnjavanje o zakonskim predlozima kojih je na dnevnom redu 24 i o kojima su raspravu završili pre mesec dana.

Intresovanje javnosti izazvao je i Predlog zakona o prostornom planiranju i izgradnji, koji predviđa legalizaciju bespravno izgrađenih objekata do momenta stupanja zakona na snagu.

Legalizacija divlje gradnje, prvobitnim tekstom, bila je omogućena za objekte izgrađene do 13. maja 2003.godine.

Međutim, Vlada je, na inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, usvojila amandman kojim je to prošireno i na objekte napravljene do stupanja zakona na snagu.

Poslanici su tokom petnaestodnevnog rada na prethodnoj vanrednoj sednici razmatrali i set zakona iz oblasti zdravstva, među kojima i predlog o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, kojim se prvi put reguliše ta materija u Srbiji.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner