Početna strana > Hronika > Ivo Sanader: Hrvatska obmanjuje Evropsku uniju
Hronika

Ivo Sanader: Hrvatska obmanjuje Evropsku uniju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. jun 2011.

ZAGREB - Vlada Hrvatske obmanjuje Evropsku uniju prejudicirajući krivicu za korupciju bivšeg premijera Ive Sanadera, a istovremeno grubo krši njegovo osnovno pravo na odbranu, navodi se u pismu Sanaderovog advokata premijerki Jadranki Kosor i predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Bazozu.

Hrvatski mediji danas prenose sadržaj pisma koje je bivši premijer preko advokata Gorana Suića nedavno uputio premijerki, ali i na još 15 adresa, među kojima su čelnici evropskih institucija, predsednik i ostali nosioci vlasti u Hrvatskoj, lideri domaćih parlamentarnih stranaka i nekoliko ambasadora akreditovanih u Hrvatskoj.

U pismu se, kako prenosi Večernji list, navodi da je Vlada lažirala podatke u izveštaju o ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja s EU - Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Suić naglašava da nikada nije podignuta nijedna optužnica, a kamoli brojne optužnice protiv Sanadera kako se to sugeriše u izveštaju vlade.

"Iznositi apsolutne neistine, a da ne kažem svesno lažirati podatke u izveštaju, sigurno nije put kojim Hrvatska treba da ide", piše u pismu. Suić u pismu citira deo izveštaja Vlade o Poglavlju 23. u kome se navodi da je "Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala podigao brojne optužnice i pokrenuo brojne istrage, medju ostalim protiv bivšeg predsednika Vlade i glavnih izvršnih funkcionera hrvatskih trgovačkih društava", ističući da su rečenice koje se odnose na Sanadera "tendenciozne i neistinite".

Pozivajući se na to da je pravo na odbranu osnovno ljudsko pravo zaštićeno i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i domaćim Zakonom o krivičnom postupku, Sanaderov advokat, piše Večernji list, tvrdi da se bivšem premijeru krši baš to osnovno pravo, jer njegova odbrana nema uvid u spis, niti je upoznata s rezultatima istrage.

S druge strane, u medijima se stalno pojavljuju podaci iz istrage iako je ona tajna.

U pismu se takodje zaključuje da je bivši premijer izložen medijskoj hajki i da se kreira politička atmosfera u kojoj je unapred osuđen. Hrvatska bivšeg premijera, koji se od 10. decembra prošle godine nalazi u pritvoru u Austriji, tereti za zloupotrebu položaja i ovlasćenja u više slučajeva.

Jedan je od osumnjičenih za izvlačenje na desetine miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme "Fimi-media" po kojoj je afera i dobila ime. Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hipo banke od najmanje 3,5 miliona kuna.

USKOK je protiv Ive Sanadera i vlasnika Dioki grupe i riječkog Novog lista Roberta Ježića proširio istragu zbog sumnje da su Ježićevoj firmi pokušali da pribave nezakonitu dobit od 10 miliona evra na štetu državne firme JANAF (Jadranski naftovod).

Zemaljski sud u Salcburgu 9. maja je odobrio izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj, a njegova odbrana se žalila na tu odluku.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner