Хроника

Ивица Дачић: Србија се у сукобу Јерменије и Азербејџана не ставља ни на чију страну, ситуација у Нагорно-Карабаху може бити упозорење за све у региону

Штампа
уторак, 29. септембар 2020.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да се Србија у сукобу Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху не ставља ни на чију страну, већ да је циљ да се сукоби прекину и да се сви врате за преговарачки сто. Поручио је да то може да буде добро упозорење за све у региону колико је мало времена потребно да се поново запале неки стари сукоби и колико је важно чувати мир и стабилност у читавом региону. 

Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је сукоб Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху дугогодишњи сукоб и замрзнути конфликт.

"Ту већ више од 20 година постоје страни преговарачи, такозвана Минска група, за коју су говорили да нема никаквог успеха нити се интересује да дође до неког решења. Њима је у интересу да тај сукоб траје што дуже", рекао је Дачић и додао да је сама та чињеница довела до тога да мало-помало дође до неког инцидента.

На питање зашто им је интересу да се не реши сукоб, Дачић каже да тиме дају основу, суштину и разлог свог даљег опстанка. "Ако је неко на челу неке групе која 20 година ради и прима велике плате и дневнице", додао је Дачић.

И Јерменија и Азербејџан нама пријатељске земље

Указао је да су и Јерменија и Азербејџан нама пријатељске земље и пријатељски народи.

Апелујемо на прекид непријатељстава, да се што пре сви врате мировним преговорима

"Ми, наравно, апелујемо на прекид непријатељстава, да се што пре сви врате мировним преговорима, та Минска група, која је формирана пре 20 година, то и има за циљ", нагласио је Дачић.

Указао је да се не стављамо ни на једну ни на другу страну и да није реч о томе, него да се што пре омогући да се сукоби прекину и да се сви врате за преговарачки сто.

"Ово може да буде добро упозорење за све у региону колико је мало времена потребно да се поново запале неки стари сукоби и колико је важно чувати мир и стабилност у читавом региону", поручио је Дачић. (...)

(Ртс.рс) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]