Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Srbija se u sukobu Jermenije i Azerbejdžana ne stavlja ni na čiju stranu, situacija u Nagorno-Karabahu može biti upozorenje za sve u regionu
Hronika

Ivica Dačić: Srbija se u sukobu Jermenije i Azerbejdžana ne stavlja ni na čiju stranu, situacija u Nagorno-Karabahu može biti upozorenje za sve u regionu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. septembar 2020.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da se Srbija u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu ne stavlja ni na čiju stranu, već da je cilj da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto. Poručio je da to može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu. 

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu dugogodišnji sukob i zamrznuti konflikt.

"Tu već više od 20 godina postoje strani pregovarači, takozvana Minska grupa, za koju su govorili da nema nikakvog uspeha niti se interesuje da dođe do nekog rešenja. Njima je u interesu da taj sukob traje što duže", rekao je Dačić i dodao da je sama ta činjenica dovela do toga da malo-pomalo dođe do nekog incidenta.

Na pitanje zašto im je interesu da se ne reši sukob, Dačić kaže da time daju osnovu, suštinu i razlog svog daljeg opstanka. "Ako je neko na čelu neke grupe koja 20 godina radi i prima velike plate i dnevnice", dodao je Dačić.

I Jermenija i Azerbejdžan nama prijateljske zemlje

Ukazao je da su i Jermenija i Azerbejdžan nama prijateljske zemlje i prijateljski narodi.

Apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre svi vrate mirovnim pregovorima

"Mi, naravno, apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre svi vrate mirovnim pregovorima, ta Minska grupa, koja je formirana pre 20 godina, to i ima za cilj", naglasio je Dačić.

Ukazao je da se ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu i da nije reč o tome, nego da se što pre omogući da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto.

"Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu", poručio je Dačić. (...)

(Rts.rs)