Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Osuđujem najavu određenih demonstracija, potrebno političko jedinstvo. ZSO najveće dostignuće koje je postignuto posle Rezolucije 1244
Hronika

Ivica Dačić: Osuđujem najavu određenih demonstracija, potrebno političko jedinstvo. ZSO najveće dostignuće koje je postignuto posle Rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

 BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom predstojećih razgovora u Ohridu između delegacije Beograda i Prištine, da su teški dani pred Srbijom i da je zbog toga neophodno političko jedinstvo i stabilnost.

"Najoštrije osuđujem najavu određenih demonstracija, mislim da treba da se ponašamo suprotno, a to je da pokažemo koliko smo jaki, jer onoliko smo jaki koliko smo jedinstveni. Ako postoje neki problemi ili pukotine u srpskom nacionalnom pokretu, onda to naši neprijatelji mogu samo da iskoriste u njihovu korist", rekao je Dačić.

Dačić je primetio da su pojedine stranke omalovažavale Zajednicu srpskih opština dok je predsednik Aleksandar Vučić bio u Briselu, te podsetio da je upravo ZSO najveće dostignuće koje je postignuto posle Rezolucije 1244.

"Sam taj dogovor da bude formirana jedna srpska institucija na KiM je nešto što bi garantovalo opstanak i srpsku prisutnost na KiM", rekao je Dačić za Tanjug.

Na pitanje šta se može očekivati u Ohridu, sporazum ili dogovor o ZSO, Dačić je kazao da je i sam predsednik Vučić, a to je, kaže, ponovio i Miroslav Lajčak, da bez Zajednice srpskih opština sigurno nema napretka oko sporazuma.

"U svakom slučaju, svi u Evropi su svesni da ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno, odnosno, dok se ne formira ZSO", rekao je Dačić.

On je istakao da samo omalovažavanje ZSO ide u korist "naših najvećih neprijatelja" jer, kako kaže, zna se da je Aljbin Kurti najveći protivnik formiranja te zajednice.

Povodom izjave ministra privrede Radeta Baste o tome da članovi vlade treba da se izjasne o uvođenju sankcija protiv Rusije, te da je on lično za to, Dačić je kazao da svako može da ima lične stavove, ali da oni ne bi trebalo da dovode u pitanje zajednički stav institucija države, odnosno u ovom slučaju Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je, podseća Dačić, još pre godinu dana utvrdio stav, a to je da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da, sa druge strane, nije uvela sankcije protiv Ruske federacije.

"Ako postoje neke inicijative, o tome će se razgovarati na institucijama ove države. Što se tiče državne politike i politike SPS i JS, pošto je Rade Basta član JS, naša koalicija, a čuli ste i izjavu Dragana Markovića Palme, ostajemo pri podršci državnom kursu Srbije, Aleksandru Vučiću i Savetu za nacionalnu bezbednost", rekao je Dačić.

Neshvatljivo da se u EP organizuje pokušaj rehabilitacije Stepinca

Neshvatljivo je da se u Evropskom parlamentu, centru demokratije Evropske unije, organizuje konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju istorijske rehabilitacije Alojzija Stepinca, istakao je Dačić.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazao da je nadbiskup Stepinac imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

"Mnogi članovi njegovog klera aktivno su učestvovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali sa ustaškim nacistima do samog kraja njihove vladavine. Neposredno po proglašenju Nezavisne države Hrvatske, Stepinac izdaje poslanicu u kojoj od sveštenstva traži da se bez zadrške odazovu pozivu da učestvuju u uzvišenom zadatku odbrane i unapređenja NDH. On sam u pismu Papi Piju XII hvalio se da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa", navedeno je u pisanoj izjavi Dačića.

S druge strane, podseća srpski šef diplomatije, sadašnji papa Franja o Stepincu govori: "U određenom trenutku u procesu zahteva Hrvatske za kanonizaciju postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Čemu bi služilo proglašenje za sveca ako tu istina nije jasna. Nikome to ne bi služilo".

Dačić ističe da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je Stepinac dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao.

"On je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve. Konačno, hrišćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam. Njegovo ponašanje tokom Drugog svetskog rata se nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim. Morao je stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što to nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško 'konačno rešenje'. Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog klero-nacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine", kaže Dačić.

On podseća da je u NDH od aprila 1941. godine do maja 1945. godine ubijeno gotovo milion ne-Hrvata, najvećim delom Srba, zatim Jevreja i Roma.

"Logor Jasenovac je najveće stratište u Evropi izvan nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj. Stepinac je aktivno sprovodio politiku pokrštavanja pravoslavnog stanovništva, kao način da spasu svoje živote", kazao je Dačić.

Dodao je da je jedno sasvim sigurno, a to je da put pomirenja na zapadnom Balkanu, boljeg razumevanja, jačanja dobrosusedskih odnosa, zasnovanih i na evropskim tekovinama, pravu i pravdi ne ide preko Alojzija Stepinca.

"Veoma žalimo zbog namere hrvatske evro-poslanice da organizuje konferenciju "Blaženi Alojzije Stepinac -  svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade", 21. marta u Evropskom parlamentu u Briselu. Republika Srbija zalaže se za jačanje odnosa sa Republikom Hrvatskom, kao i između dva naroda. To je cilj kome treba težiti. Spomenuta konferencija u Evropskom parlamentu tom cilju ni na koji način ne doprinosi", poručio je srpski šef diplomatije u pisanoj izjavi.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner