Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Očekujem izvinjenje Albanije zbog izjave njihovog ministra spoljnih poslova treba da isplatimo ratnu odštetu Kosovu
Hronika

Ivica Dačić: Očekujem izvinjenje Albanije zbog izjave njihovog ministra spoljnih poslova treba da isplatimo ratnu odštetu Kosovu

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da očekuje izvinjenje Albanije zbog izjava njenog zvaničnika Genta Cakaja na račun Srbije i njenih zvaničnika da su odgovorni za masovna ubistva Albanaca na Kosovu i Metohiji, za milione dolara štete i da imaju kriminalnu prošlost.

Dačić je u saopštenju naveo da očekuje da Vlada Albanije osudi i da se distancira od jučerašnje izjave svog vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja, kojom je uvrijedio Srbiju i njene najviše zvaničnike.

- Reč je o najgrubljem falsifikatu događaja na Kosovu i Metohiji tokom devedesetih godina prošlog veka, zbog čega očekujem i izvinjenje Vlade Albanije - istakao je Dačić.

On je podsetio da je Cakaj izjavio, između ostalog, da je Srbija tokom sukoba na Kosovu i Metohiji "odgovorna za ubistvo više od 12.000 Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete".

- Zbog ovih grubih falsifikata događaja na Kosovu i Metohiji i uvreda Srbije i njenih najviših zvaničnika očekujemo od Vlade Albanije da se distancira, da osudi i da se izvini zbog izjava svog vršioca dužnosti ministra - naglasio je Dačić.

On je dodao da izjava Cakaja ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Srbije i Albanije, kao i da je ta izjava i direktno u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Srbije da unapređuje dobrosusedske odnose sa Albanijom i tako doprinese stabilnosti i razvoju regiona.

Videti još:

Ministar spoljnih poslova Albanije: Beograd treba da pokrene pitanje "plaćanja ratne odštete Prištini" - proces normalizacije odnosa treba završiti priznanjem nezavisnosti Kosova

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner