Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Narodni pokret može da bude nova, viša faza saradnje SNS i SPS. Odluka o sankcijama Rusiji moguća ako privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu
Hronika

Ivica Dačić: Narodni pokret može da bude nova, viša faza saradnje SNS i SPS. Odluka o sankcijama Rusiji moguća ako privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. mart 2023.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi Narodni pokret, čije osnivanje najavljuje predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić, mogao da bude nova, još viša faza saradnje te dve stranke.

Dačić je za Kurir rekao da je podržao ideju osnivanja tog pokreta i da bi prihvatio taj oblik saradnje „zato što je za važne odluke potreban savez koji će okupiti i ljude koji nisu u politici, a podržavaju i bore se za Srbiju“.

„Nema ovde priče ni o kakvom utapanju jednih u druge, o tome pričaju samo naši protivnici, ali moraću da ih razočaram“, kazao je Dačić.

Dodao je da je tu ideju podržao jer ona odgovara onome o čemu je više puta razgovarao sa Vučićem, odnosno pronalasku modela „kojim će obezbediti najširu podršku, pa i jedinstvo oko najvažnijih pitanja za državu“.

Komentarišući nedavne nesuglasice SNS i SPS, Dačić je naveo da su odnosi dve partije na „najvišem nivou“ i da svakodnevno rade na „vrlo važnim poslovima“ za Srbiju i njene građane.

Upitan kolike su šanse da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, naveo je da se on zalaže za pun mandat i vlade i parlamenta, jer to daje prostor za temeljan rad i dobre odluke.

Odluka o sankcijama Rusiji moguća ako trpe privreda i građani“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu bude promenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu.

Pošto je odluka (Saveta za nacionalnu bezbednost) još na snazi, to znači da nemamo još taj slučaj“, rekao je Dačić za današnji Kurir i dodao da je u interesu Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, ali da prate kako se ta odluka reflektuje na srpsku ekonomiju.

Prema njegovim rečima, osim pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija, smanjena je i spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, dok je „u nekim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji povećana“.

Komentarišući izjave ministra privrede Rada Baste, člana Jedinstvene Srbije koja je u koaliciji sa Dačićevom Socijalističkom partijom Srbije, da bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji, Dačić je ponovio da njegova partija i svi njihovi članovi vlade stoje iza odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i državne politike.

„Sve dok je na snazi naša odluka i naša politika u vezi sa sankcijama, mi ćemo je dosledno poštovati“, kazao je on.

(N1, Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner