четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ивица Дачић: Ми смо много ојачали спољнополитичку позицију Србије у односу на 2012.
Хроника

Ивица Дачић: Ми смо много ојачали спољнополитичку позицију Србије у односу на 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 20. јун 2021.

 БЕОГРАД - Важно је да политичка сцена у Србији буде постојана и стабилна, а ми смо много ојачали спољнополитичку позицију Србије у односу на 2012. годину, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије, Ивица Дачић.

Тада нисмо могли да водимо разговоре о политичкој суштини, јер је закључак тамо био да је све већ решено, рекао је Дачић.

Коментаришући да се стиче утисак да сада нема условљавања са евроинтеграцијама, он је за Пинк казао да се сада то ради преко отварања поглавља и констатација да је важно да дође до напретка у дијалогу.

"Тешко им је да образложе да Србија нешто неће када је Србија веома конструктивна", казао је он.

Дачић је истакао да је спољнополитицка позиција сада много јача него 2012, а председик Вучић има редовне контакте са представницима најважнијих држава што раније није био случај.

Он је додао да се раније водила политика која је била мало удаљена од традиционалних пријатеља, а није се приближавало онима којима би требало јер се сматрало да су нам непријатељи.

Дачић је указао и да се променила политика према томе ко је признао или није признао Косово, додајући да ако смо кренули од тога да је њих 110 признало, то је деловало као малтене изгубљена ситуација.

"Вратили смо се континуираном државном политиком и залагањем и из једне изгубљене позиције", истакао је Дачић и додао да смо успели да 19 земаља повуче признање.

Он је навео да су из Приштине прво омаловажавали тај процес да би на крају схватили да је то озбиљан политички процес.

Дачић је указао и да ако мисле да одустану од Вашингтонског споразума, онда то могу слободо да учине али да ће то свакако бити на њихову штету.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер