Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Bio bih bolji kandidat od Nikolića; SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu; izgubili bismo stranački identitet kada bismo podržali Jeremića ili Jankovića
Hronika

Ivica Dačić: Bio bih bolji kandidat od Nikolića; SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu; izgubili bismo stranački identitet kada bismo podržali Jeremića ili Jankovića

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da su socijalisti spremni da razgovaraju o zajedničkom predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije koji će pobediti na izborima, na proleće ove godine.

Lider SPS je za Televiziju B92 rekao da bi on bio bolji predsednički kandidat od aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali da on time sam sebe ne kandiduje kod premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Dačić je odnose SPS i SNS ocenio "kao nikada bolje", dodavši da te odnose ne mogu da određuju "razni šumovi".

- Vladajuća koalicija mora odgovorno da pristupi ovoj temi (zajedničkom kandidatu) jer je za sve nas koji smo u vladajućoj koaliciji kandidat vladajuće koalicije, zajednički, dobije izbore - rekao je on.

Po njegovim rečima, ako postoji zajedništvo vladajuće koalicije, onda su za njenu budućnost bitni rezultati predsedničkih izbora, a ne ko je kandidat.

- Zato je naš stav da ćemo mi učestvovati na izborima i imati svog kandidata, ali ako je Vučić zainteresovan da o tome razgovaramo, mi smo spremni da razgovaramo o zajedničkom predsedničkom kandidatu koji će dobiti izbore - rekao je on.

On je rekao i da bi bio bolji kandidat od Nikolića, ali i da nije sam sebe predložio Vučiću.

- Zašto bih se ja predlagao... ja sam predsednik stranke koja se još nije dogovorila o tome hoće li imati zajedničkog kandidata, mogu da razgovaram kad se Vučić vratii iz Indije, sešće, razgovaraće naši partijski organi - objasnio je Dačić.

Po njegovim rečima, odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i koalicioni partneri garantuje pobedu Vučića u prvom krugu.

- Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma značajno - rekao je Dačić.

Upitan da ći će izgubili stranački identitet ako SPS ne bude imala svog kandidata, ili će možda on izgubiti mesto u Vladi ako ne podrži kandidata SNS, Dačić je odgovori da govi o zajedničkom kandidatu.

- Mi govorimo o zajedničkom kandidatu. Šta je zajednički kandidat. To je zajednički politički plan, to je zajedničko učešće u kampanji, to je zajedničko planiranje svega onoga što će se dešavati u naredne četiri godine. Kako u tome možete da izgubite neki identitet? - zapitao je on

Po njegovim rečima, ako postoji državni interes i dogovor svih, ne može se izgubiti stranački identitet.

- Drugo je pitanje da mi sad dođemo i podržimo nekoga, mi bismo izgubili stranački identitet kada bismo podržali Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića - kakve mi imamo veze sa njima!? - rekao je Dačić.

“Nisam šef ekspoziture EU, a ni ruski špijun”

Ministar spoljnih poslova Ivica Daćić izjavio je danas da svojim oštrim izjavama brani interese Srbije i da ga drugo ne zanima.

Dačić je za B92 rekao da on ne predstavlja ni EU, ni Rusiju, ni SAD već Srbiju i njene interese i negirao da njegove reče ruše odnose u regionu.

- Pa ne rušim ja svojom retorikom to, nego oni svojim odlukama. A valjda je potrebno imati čiste račune - rekao je Dačić.

Šef diplomatje je rekao da su su on i premijer Aleksandar Vučić više puta razgovarali s predstavncima zemalja regiona i skrenuli ima pažnju koliko je Kosovo značano za Srbiju i dodao da ne može da razume da "jedan Japan, Južna Koreja, Kolumbija, Peru imaju više razumevanja za srpske interese nego Crna Gora ili Makedonija".

Na pitanje da li svojim izjavama ugrožava odnose s EU, Dačić je rekao da je on ministar spoljnih poslova Srbije, a ne "šef ekspoziture EU".

- Nisam ni honorarni saradnik ili profesionalno angažovan ruski špijun, niti imam bilo kakve veze sa američkom administracijom, niko me ne zanima, zanima me samo Srbija - rekao je Dačić.

Povodom izjave bivšeg šefa misije UN na Kosovu, Danca Sorena Jesen-Petersena da Srbija čini sve kako bi destabilizovala nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da Jesen-Petersen treba da "ćuti i neka gleda svoja posla" dok Danska ne prizna Grenland i Farska ostrva.

(Beta)