Хроника

Иванка Поповић: Сенат БУ је забринут због кажњавања свештеника и доцента Вукашина Милићевића, Кодекс професионалне етике јасно дефинише да „чланови академске заједнице имају право да наступају јавно“

Штампа
четвртак, 09. април 2020.

Чланови Сената Универзитета у Београду једногласно су се сложили да издају саопштење, у коме ће, како је рекла ректорка Иванка Поповић, "одмерено" и "бираним речима" изразити забринутост због ситуације у којој се нашао доцент Православно-богословског факултета (ПБФ) Вукашин Милићевић.

Њему је после гостовања у емисији "Утисак недеље" на телевизији Нова С патријарх српски Иринеј забранио свако јавно оглашавање у медијима, суспендован је са свештеничке дужности и стављен је на Црквени суд Архиепископије београдско-карловачке, пише лист Данас о јучерашњој седници Сената Универзитета.

Милићевић је о овој одлуци обавестио Сенат УБ, а ректорка то пренела члановима Сената и напоменула да су у заштиту доцента ПБФ стали студенти који су започели потписивање петиције. Међу потписницима је око 80 студената ПБФ и 420 са других факултета Београдског универзитета, који су пружили подршку Милићевићу и слободи говора.

Ректорка је казала да овакав формат седнице у условима ванредног стања није право место за опширну дискусију о овој теми, али да Сенат није могао да је прескочи због експлицитне забране слободе говора, која је изречена члану академске заједнице УБ.

Она је рекла да не жели да отвара теме које су у надлежности Српске православне цркве (СПЦ) али је подсетила на одредбу Кодекса професионалне етике УБ који јасно дефинише да чланови академске заједнице имају право да наступају јавно и да износе своје ставове.

"Морамо имати услове на Универзитету да сви чланови академске заједнице под истим условима могу да наступају јавно. Као академска заједница морамо бити забринути поменутим дешавањем, али ни на који начин не желимо да се то схвата као мешање у унутрашње ствари СПЦ", поручила је ректорка Поповић.

Декан Грађевинског факултета Владан Кузмановић је казао да би Сенат о овом питању требало да се огласи одмереним саопштењем.

"Ситуација је таква да нашег колегу доцента Милићевића на неки начин треба заштитити и дати му права која има сваки члан нашег универзитета, не мешајући се у неке друге одлуке и поштујући колико је могуће специфичности ПБФ", рекао је Кузмановић.

Ректорка је потом дала реч декану ПБФ Зорану Ранковићу, напомињући да њему није верификован мандат јер тај факултет није испунио обавезе које има према Универзитету, али да је позван да присуствује Сенату због актуелних дешавања у околностима ванредног стања.

Ранковић је појаснио да је Милићевићу забрана јавног иступања и свештенослужења изречена као свештенику, а не као професору ПБФ, те да факултет са тим нема никакве везе.

"То је однос једног свештенослужитеља са надлежних архијерејом, тако да сматрам да ПБФ нема никакве ингеренције да било шта предлаже патријарху као надлежном архијереју, а још мање би имало смисла да Сенат даје неко мишљење о томе, јер је то ствар која се тиче цркве", рекао је Ранковић.

Ректорка је реплицирала да је, када је реч о јавном иступању, тешко раздвојити шта је неко рекао као професор, шта као појединац, а шта као стручњак и да се не може располутити. Додала је да већина професора ПБФ има и професорско и свештеничко звање и да је те две ствари тешко раздвојити.

Замолила је Ранковића за разумевање, али је нагласила да Универзитет мора да изрази забринутост што се овакве ствари дешавају.

Професор Кузмановић је, читајући одлуку патријарха, рекао да у њој не пише експлицитно да се забрана јавног наступа изриче Милићевићу као свештенику већ се из дописа може протумачити да му је то забрањено и као доценту, што, како је оценио, не би било у реду, пише лист Данас.

(Бета, Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]