Početna strana > Hronika > Italija popušta mere protiv pandemije u pet pokrajina, uključujući najnaseljeniju Lombardiju zbog smanjenja broja zaraženih
Hronika

Italija popušta mere protiv pandemije u pet pokrajina, uključujući najnaseljeniju Lombardiju zbog smanjenja broja zaraženih

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. novembar 2020.

Italija će od nedelje, 29. novembra, ublažiti ograničenja uvedena zbog virusa korona u pet regija, uključujući najnaseljeniju Lombardiju, saopšteno je iz italijanskog Ministarstva zdravlja. Ukupan broj umrlih povezanih s bolešću covid-19 u Italiji dostigao je 53.677, čime je ta zemlja druga u Evropi sa najviećom stopom smrtnosti od koronavirusa, odmah iza Velike Britanije.

Lombardija, Pijemont i Kalabrija, koje su bile označene kao crvene zone, biće svrstane u narandžaste, a Sicilija i Ligurija će biti označene kao žute zone.

Današnja odluka usledila je nakon postepenog smanjenja broja pacijenata koji dolaze na kovid odeljenja tokom protekle sedmice, kao i smanjenja broja zaraženih u odnosu na visoke brojeve ranije ovog meseca.

Italija je sistem tri zone uvela pre tri nedelje, a one zavise od krive koju diktiraju razni faktori, među njima i stopa zaraze i broj hospitalizovanih pacijenata.

Stanovnici crvenih zona mogu da napuste svoj dom samo zbog odlaska na posao, lekaru, ili u hitnim slučajevima, a svi ugostiteljski objekti i većina trgovina su zatvoreni.

U narandžastoj zoni ljudi mogu slobodno da se kreću i unutar svojih gradova i mesta, ali ne mogu napuste svoju pokrajinu. I u narandžastim zonama zatvoreni su barovi i restorani, ali su trgovine otvorene.

Ukupan broj umrlih povezanih s bolešću covid-19 u Italiji dostigao je 53.677, čime je ta zemlja druga u Evropi sa najviše žrtava koronavirusa, odmah iza Velike Britanije.

U Italiji je potvrđeno 1,538 miliona slučajeva koronavirusa.

(Nova.rs)