Хроника

Испред зграде Тужилаштва одржана акција "Зауставимо насиље над новинарима" у организацији недељника "Време"; Слободан Георгиев: Ћуте на претње новинарима јер их пише интернет тим СНС

Штампа
петак, 19. април 2019.

 Испред зграде Тужилаштва за високотехнолошки криминал у Београду одржана је акција под називом "Зауставите насиље над новинарима", који је организовала редакција недељника Време. Окупљени новинари изразили су негодовање непоступањем тог тужилаштва у случајевима претњи насиљем на друштвеним мрежама упућених новинарима БИРН-а, ЦИНС-а и КРИК-а.

Новинар Слободан Георгиев, који је на снимку објављеном на Твитеру означен као "издајник који је плаћен за пљување Вучића", рекао је за Н1 да се показало да то тужилаштво није вољно да поступа по пријавама новинара медија који нису блиски властима, а који редовно добијају претње на друштвеним мрежама.

На питање зашто није пријавио последње претње које су му стигле, Георгиев је рекао да су "сви формални разлози одавно исцрпљени".

"Мислим да си сви формални разлози, како они кажу, давно исцрпљени. На све смо ми пристали, рекли су нам - ок, па дешава се то, забележи, однеси, дај изјаву, пријави, додај - све смо ми то радили последњих година. И ништа се није десило. Нисмо видели ништа. Зашто: Па зато што те претње долазе од људи који су блиски овој власти", казао је Георгиев.

Такво понашање им је, додаје, дозволио онај ко је на власти.

"Зашто ти људи који су блиски овој власти, било да су неке индивидуе, било да су део неког интернет тима СНС, зашто они то раде? Па они то раде зато што им је то са врха дозвољено. Ко им је то дозволио? Па то им је дозволио Вучић. И сад ово звучи 'опет они о Вучићу, не знају шта ће', али то је заиста тако. У нашем случају, све је кренуло пре пет година, прва ванредна конференција за новинаре коју је Вучић организовао била је кад смо објавили причу о Етихаду, и објавили уговоре које је Србија потписала. Он је тад изашао, у згради у Немањиној 11, и оптужио нас да лажемо, да смо страни плаћеници, да радимо за Мишковића или не знам кога већ", рекао је Георгиев.

Како каже, одатле је све кренуло.

"После тога је кренуо Информер, са оном лудачком причом да смо ми, као шпијуни, отишли на Борко језеро, у хотел, озвучили га и тако спречили Вучића да оде на свој петодневни одмор...И он на жалост, више никада није отишао на одмор", рекао је.

Георгиев је испричао и да је, након што је, како је рекао, заредом добио неколико претњи смрћу, назвао Вучића телефоном и замолио га да "погледа у својој странци, да мало о'ладе".

"Вучић је рекао да ће видети шта може да уради. Није рекао - ја не знам о чему говориш, дакле, јасно је њима свима, а и Небојша Крстић је потврдио да СНС то ради, тако да, мислим, да ако би неко из тужилаштва покренуо истрагу против интернет тима СНС, да бисмо ми имали неки успех од данашњег скупа", казао је Георгиев.

На питање зашто протестују испред зграде Тужилаштва за високотехнолошки криминал, а не испред Владе Србије, Георгиев је рекао да су испред Владе протестовали два пута.

"Први пут када је Гашић увредио новинарке, а други пут по инерцији, у тренутку када се Вукашин Обрадовић нашао у проблему због Врањских, када смо дошли да га подржимо и да захтевамо од Владе да престане да гуши локалне медије. Сада смо, чини ми се, на правом месту, јер ови људи примају плату, имају свој опис посла и по њему треба да поступају", рекао је Георгиев.

Скрозза: Правосуђе може да ћути на све што се дешава

Новинарка Тамара Скрозза оценила је да је највећи проблем у вези са претњама новинарима у томе што како је рекла, "правосудје може да ћути на све што се дешава".

"Овој згради иза нас је хитно потребна дератизација. Ми треба да наставимо као и до сада, да дигнуте главе и са поносом радимо свој посао а њих нека је стид", казала је Скрозза.

Она је додала да су претње и напади на новинаре својесврстан "орден и похвала" за то што раде свој посао.

"Једног дана ћемо се поносити што су нас такви људи вредјали", казала је Тамара Скрозза.

Директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен упитао је шта још треба да се деси да би надлежни реаговали на претње новинарима у Србији.

"Смрт новинара у Србији није хипотеза, то се већ десило три пута. Очекујем од тужилаштва да нас заштити али после свих претњи и рекција надлежних нисам сигуран да могу и даље да верујем тужиоцима", казао је Чечен и додао да се плаши за безбедност новинара БИРН-а, КРИК-а и ЦИНС-а којима се како је навео, "каче етикете и проглашавају се издајницима".

Скупу испред зграде Вишег јавног тужилаштва у Београду присуствовали су и лидери Савеза за Србију Драган Дјилас и Зоран Лутовац.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]