Početna strana > Hronika > Iran razvio sopstveni PVO sistem; General Hatami: Može da postane operativan za manje od pet minuta i da istovremeno deluje protiv šest meta
Hronika

Iran razvio sopstveni PVO sistem; General Hatami: Može da postane operativan za manje od pet minuta i da istovremeno deluje protiv šest meta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Ministarstvo odbrane Irana predstavilo je sistem protivvazdušne odbrane (PVO) domaće proizvodnje, objavila je na sajtu iranske agencije Mer.

Navodi se da je PVO sistem koji naziv "15. hordada" (hordad je treći mesec u iranskom kalendaru) predat na upotrebu snagama protivvazdušne odbrane iranske vojske na ceremoniji kojoj je prisustvovao ministar odbrane Irana brigadni general Amir Hatami.

Hatami je izjavio da je ovaj PVO sistem koji su "osmislili i razvili domaći stručnjaci u stanju da istovremeno presretne i deluje protiv šest meta".

"On takođe može da postane operativan za manje od pet minuta", kazao je Hatami.

Navodi se da novi sistem, koji koristi rakete "Sajad-3" iranske proizvodnje, može da uoči borbene avione i dronove koji se nalaze u rasponu od 150 kilometara i presretne ih na 120 kilometara razdaljine, a takođe može da presretne mete koje koriste stelt tehnologiju na daljini od 85 kilometara i unište ih na razdaljini od 45 kilometara.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner