Хроника

Иран пристао на разговоре о нуклеарном програму

Штампа
уторак, 15. септембар 2009.

Разговори пет сталних чланица Савета безбедности УН и Немачке са Ираном о његовом спорном нуклеарном програму, заказани за 1.октобар, биће одржани на тлу Европе.

Према сазнањима из канцеларије високог представника за спољну политику и безбедност Хавијера Солане у Бриселу, разговори ће бити одржани у једном европском граду.

Кина, Француска, Велика Британија, Русија, САД и Немачка желе да разговарају са Ираном о најновијој понуди Техерана у вези нуклеарног програма.

Америчка влада позвала је осталих пет учесница на јединствен наступ према Техерани.

Портпарол министарства иностраних послова САД Иен Кели рекао је да 1.октобра постоји могућност да се покаже да међународна заједница захтева од Ирана одустајање од сваких пројеката за милитаризацију нуклеарног програма. Шесточлана група ће такође тражити од Техерана и већу транспарентност у вези са нуклеарним програмом.

Из Техерана је најављивано да у предстојећим разговорима неће моћи да се тематизује нуклеарни програм ове земље, јер се ради о унутрашњем питању.

Иран жели да разговара само, када је реч о нуклеарном питању, о нуклеарном разоружању у свету и мирнодопском коришћењу нуклеарне енергије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]