Početna strana > Hronika > Iran pristao na razgovore o nuklearnom programu
Hronika

Iran pristao na razgovore o nuklearnom programu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. septembar 2009.

Razgovori pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sa Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu, zakazani za 1.oktobar, biće održani na tlu Evrope.

Prema saznanjima iz kancelarije visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane u Briselu, razgovori će biti održani u jednom evropskom gradu.

Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija, SAD i Nemačka žele da razgovaraju sa Iranom o najnovijoj ponudi Teherana u vezi nuklearnog programa.

Američka vlada pozvala je ostalih pet učesnica na jedinstven nastup prema Teherani.

Portparol ministarstva inostranih poslova SAD Ien Keli rekao je da 1.oktobra postoji mogućnost da se pokaže da međunarodna zajednica zahteva od Irana odustajanje od svakih projekata za militarizaciju nuklearnog programa. Šestočlana grupa će takođe tražiti od Teherana i veću transparentnost u vezi sa nuklearnim programom.

Iz Teherana je najavljivano da u predstojećim razgovorima neće moći da se tematizuje nuklearni program ove zemlje, jer se radi o unutrašnjem pitanju.

Iran želi da razgovara samo, kada je reč o nuklearnom pitanju, o nuklearnom razoružanju u svetu i mirnodopskom korišćenju nuklearne energije.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner