Хроника

Ирак: Од почетка антивладиних протеста погинуле 104 особе

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Власти Ирака су саопштиле да су од почетка антивладиних протеста у тој земљи погинуле 104 особе, укључујући осам припадника безбедносних снага.

Ирачко министарство унутрашњих послова саопштило је да је у немирима у Багдаду и градовима на југу земље рањено 6.107 демонстраната и више од 1.200 припадника безбедносних снага.

Портпарол министарства Саад Маан изјавио је данас да је покренута истрага како би се утврдило од кога потиче бојева муниција којом је убијена већина од око 100 људи, страдалих током шест дана немира у земљи.

Он је казао и да се локалне безбедносне снаге нису сукобљавале с демонстрантима.

Протести у Ираку су почели у уторак и одмах се претворили у крваве сукобе.

Спонтане скупове покренули су млади Ирачани захтевајући боље прилике за запошљавање и сузбијање раширене корупције у земљи богатој нафтом.

Данас, шестог дана протеста, војници су пуцали у правцу 300 учесника антивладиног протеста у предградју Багдада.

Демонстранти, углавном младићи, разбежали су се по околним улицама, а војска је блокирала главни пут како би их спречила да напредују и пуцала изнад њихових глава.

Протести су данас настављени упркос апелу ирачког премијера Адела Абдул-Махдија који је демонстранте позвао да не излазе на улице.

Откако су претходних дана безбедносне снаге знатно повећале присуство у центру Багдада и потиснуле демонстранте са Трга Тахрир, протести су се проширили на јужне градове.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]