Početna strana > Hronika > Irak: Od početka antivladinih protesta poginule 104 osobe
Hronika

Irak: Od početka antivladinih protesta poginule 104 osobe

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 07. oktobar 2019.

 Vlasti Iraka su saopštile da su od početka antivladinih protesta u toj zemlji poginule 104 osobe, uključujući osam pripadnika bezbednosnih snaga.

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u nemirima u Bagdadu i gradovima na jugu zemlje ranjeno 6.107 demonstranata i više od 1.200 pripadnika bezbednosnih snaga.

Portparol ministarstva Saad Maan izjavio je danas da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo od koga potiče bojeva municija kojom je ubijena većina od oko 100 ljudi, stradalih tokom šest dana nemira u zemlji.

On je kazao i da se lokalne bezbednosne snage nisu sukobljavale s demonstrantima.

Protesti u Iraku su počeli u utorak i odmah se pretvorili u krvave sukobe.

Spontane skupove pokrenuli su mladi Iračani zahtevajući bolje prilike za zapošljavanje i suzbijanje raširene korupcije u zemlji bogatoj naftom.

Danas, šestog dana protesta, vojnici su pucali u pravcu 300 učesnika antivladinog protesta u predgradju Bagdada.

Demonstranti, uglavnom mladići, razbežali su se po okolnim ulicama, a vojska je blokirala glavni put kako bi ih sprečila da napreduju i pucala iznad njihovih glava.

Protesti su danas nastavljeni uprkos apelu iračkog premijera Adela Abdul-Mahdija koji je demonstrante pozvao da ne izlaze na ulice.

Otkako su prethodnih dana bezbednosne snage znatno povećale prisustvo u centru Bagdada i potisnule demonstrante sa Trga Tahrir, protesti su se proširili na južne gradove.

(Beta-AP)