четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Институт за тржишна истраживања: Спољни дуг Србије 2,8 пута већи него 2000.
Хроника

Институт за тржишна истраживања: Спољни дуг Србије 2,8 пута већи него 2000.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 12. септембар 2009.

Крајем јуна спољни дуг Србије повећан је за 2,4 одсто у односу на мај, достигао је 30,67 милијарди долара и био је за 2,8 пута већи него 2000. године, која је претходила транзицији привреде, указали су стручњаци Института за тржишна истраживања ИЗИТ.

При том је укупан дуг јавног сектора порастао са 8,8 милијарди долара у 2000. на 10,24 милијарде крајем јуна ове године, док је задуживање приватних предузећа далеко више порасло - са 2,03 милијарде на 20,43 милијарди долара.

Према речима директора ИЗИТА Милоја Кањевца, очигледно је да је основа транзиције била прекомерно задуживање и непродуктивно трошење фиснансијских средстава, уз „казино приватизацију” која је погодовала крупном капиталу и стварању монополско-картелских група.

Због превелике потрошње, коју је подстицала држава и упропашћене економије, Србија се сада усред економске кризе додатно и још интензивније задужује и код међународних финансијских институција и код другох држава.

Кањевац је рекао да се на тај начин поново ствара привид макроекономске стабилности, која сваког тренутка може да се сруши, ако се не направи темељни заокрет у вођењу економске политике.

Он је упозорио да ће „стенд бај” аранжман са ММФ- ом бити контрапродуктиван ако влада не крене у озбиљну трансформацију целог јавног сектора и не почне да спроводи стратегију извоза, која ће се базирати на активном лобирању државе за домаће предузетнике на новим тржиштима.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер