Хроника

„Институт за истраживање геноцида“ из Канаде тражи од Твитера и Јутјуба да забране „негирање геноцида у Сребреници“

Штампа
петак, 30. јул 2021.

Институт за истраживање геноцида из Канаде затражио је од Твитера и Јутјуба да забране негирање геноцида у Сребреници на својим платформама.

„Поштујући вашу битку против опасних теорија завера и порицања холокауста у име више стотина хиљада жртава геноцида у Сребреници молимо вас да направите промену правила о говору мржње те забраните сав садржај који пориче и искривљује истину о геноциду у Сребреници и велича осудјене ратне злочинце“, наводи се у писму које је потписао председник Института Емир Рамић.

Наводећи да се друштвене мреже све више користе за континуирано, организовано и систематско порицање геноцида у Сребреници уз величање осуђених ратних злочинаца, у писму се подсећа да је у јулу 1995. године у Сребреници убијено више од 8.372 Бошњака, углавном мушкараца и дечака и да су Међународни суд правде и Међународни кривични суд за бившу Југославију правоснажно пресудили да је масакр у Сребреници био геноцид.

„Имајући у виду судске пресуде, а у знак поштовања на сећање на жртве геноцида, порицање геноцида у Сребреници и величање осуђених ратних злочинаца треба да буде забрањено и онемогућено на вашим платформама. Они који негирају геноцид у Сребреници путем ваших платформи понижавају жртве, наносећи бол и патњу преживелим жртвама геноцида, што охрабрује негаторе геноцида и будуће могуће креаторе и извршиоце геноцида“, навео је Рамић.

Писма су упућена извршним директорима Твитера Џеку Дорсију и Јутјуба Сузани Војчицки.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]