Početna strana > Hronika > Insajder: Ministarstvo građevinarstva podnelo tužbu zbog odluke Upravnog suda o obustavljanju radova na izgradnji žičare na Kalemegdanu
Hronika

Insajder: Ministarstvo građevinarstva podnelo tužbu zbog odluke Upravnog suda o obustavljanju radova na izgradnji žičare na Kalemegdanu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. jul 2019.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je tužbu Vrhovnom kasacionom sudu zbog odluke Upravnog suda da privremeno obustavi pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu, rečeno je Insajderu u tom ministarstvu.

Kako navode, tužba je podneta jer grupa građana (organizacija RERI) po čijoj tužbi je doneta odluka o privremenom obustavljanju radova "ne može biti stranka u postupku".

Pre skoro tri meseca Upravni sud doneo je odluku da privremeno zaustavi radove na realizaciji projekta izgradnje gondole. Naime, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio je Ministarstvo građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu, nakon čega je Upravni sud radove privremeno obustavio do donošenja konačne odluke o zakonitosti odluke.

Iako je Ministarstvo u prvoj reakciji saopštilo da će poštovati ovakvu odluku Suda, ubrzo je podnelo tužbu Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).

"Smatramo da grupa građana koja je podnela tužbu Upravnom sudu ne može biti stranka u postupku. Osim te grupe građana, po istom osnovu tužbu je Upravnom sudu podnelo i više fizičkih lica, a u jednom slučaju tužba je odbijena", rečeno je Insajderu u Ministarstvu građevinarstva.

Da se ovaj predmet nalazi pred VKS, novinarima Insajdera rečeno je i u Upravnom sudu.

"Upravni sud je navedeni predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu na postupanje po izjavljenom vanrednom pravnom sredstvu protiv rešenja o odlaganju izvršenja. Nakon okončanja postupka pred VKS, predmet će biti uzet u rad i biće rešen u razumnom roku", kažu u tom sudu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila ove godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole i to na katastarskoj parceli 64/17. Kako su tada naveli u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta "Antički Singidunum".

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema "privremenog karaktera", zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Tužbu Upravnom sudu je 17. aprila podnela je NVO Institut RERI, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Upravni sud je zaključio da je zahtev RERI-ja za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine. Ministarstvo građevinarstvo izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju žičare u prestonici, kao i građevinsku, ali samo za sprovođenje pripremnih radova na ovom projektu. Na građevinsku dozvolu se još čeka, jer nije završena projektno - tehnička dokumentacija.

(Insajder)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner