Početna strana > Hronika > Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske i Srbije: Dve države da zajedno obeležavaju stradanja za vreme akcije "Oluja"
Hronika

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske i Srbije: Dve države da zajedno obeležavaju stradanja za vreme akcije "Oluja"

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. avgust 2019.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije pozvale su političke predstavnike dve zemlje da sarađuju po pitanju ostvarenja prava i pravde za žrtve zločina počinjenih tokom i nakon vojnopolicijske akcije Oluja i da stradanja i patnju žrtava ne koriste za ratnohuškačke poruke.

U zajedničkom saopštenju YIHR Hrvatska i YIHR Srbija pozvale su dve države na zajedničko obeležavanje stradanja za vreme akcije Oluja, poštovanje presuda, kao i utvrđenih činjenica pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde kao i saradnju u rešavanju pitanja nestalih.

Hrvatski premijer i predsednica pozivaju se da upute iskreno izvinjenje žrtvama zločina koje su počinile snage Hrvatske za vreme i nakon operacije Oluja a državno tužilaštvo i sudovi da ulože veće napore u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u i nakon operacije Oluja.

Hrvatska se, takođe, poziva da u školskim obrazovnim programima nastave istorije posveti više pažnje događajima koji predstavljaju kršenja ljudskih prava, a povezani su sa operacijom Oluja, kao i da ubrza i olakša proces povratka izbeglih što uključuje puno ostvarenje imovinskih prava, stambeno zbrinjavanje, obnovu uništene imovine i rešavanje statusnih pitanja povratnika.

Srbija se poziva da u potpunosti reguliše status civilnih žrtava rata po modelu koji je predložio Fond za humanitarno pravo kako bi pored drugih žrtava u ratnim sukobima u bivšoj Jugoslaviji i one koje su stradale u Oluji bile na pravi način obeštećene.

Od predsednika Srbije očekuje se da uputi izvinjenje, a od Vlade Srbije da omogući shodno procedurama obeštećenje građanima koji su izbegli iz Hrvatske 1995. godine, a prislino su mobilisani od strane policije i paravojnih formacija, kao i da njeni predstavnici na zvaničnim komemoracijama žrtvama Oluje prestanu da - koristeći se ranama ubijenih i izbeglih iz Oluje - promovišu nacionalsitičku politiku.

Priznanje i procesuiranje zločina u Oluji od Hrvatske, kao i puno zakonsko poštovanje ubijenih i izbeglih od Srbije u interesu je oba društva koja imaju perspektivu jedino u miru, ističe se u zajedničkom saopštenju YIHR Srbija i YIHR Hrvatska.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner