Хроника

Информер: Ангела Меркел пре 10 година Тадићу завртала уши, а данас је за Немачку Србија партнер, а Вучић државник који држи реч!

Штампа
понедељак, 13. септембар 2021.

 Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је данас у званичну посету Србији, њу је на аеродрому дочекао председник наше земље Александар Вучић. Не тако давно, пре 10 година, Меркелова се састала и са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем, али је све било другачије по нашу земљу

Меркелова је тада у посети Србији била у августу 2011. године, а тадашњи председник наше земље Борис Тадић стајао је мирно пред њом када му је изнела низ захтева које има Немачка. 

- Нећемо околиштати. Немачка не преиспитује своју одлуку о признавању независности Косова - рекла је тада немачка канцеларка Борису Тадићу.

Она је у разговору истакла да се од Србије очекује: под један резултати дијалога, под два омогућавање ЕУЛЕX-у да ради на целом Косову и под три укидање паралелних институција на северу Косова, а на данашњем разговору са председником Вучићем све се променило, она је подсетила да нису све чланице ЕУ признале независност Косова.

- Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре решавања других проблема. Ово питање неће нестати, мора се решавати. Али ја сам за мапу пута где се решавају најпре сва друга питања. Надам се да ћемо имати нови напредак и у процесу око Косова - објаснила је она данас.

Такође, 2011. Меркелова је на питање да ли ће бити нових инвестиција у Србији слегала раменима, док су данас у Србији најјаче немачке инвестиције.

Меркелова је данас само похвално говорила односу Немачке и Србије, у њеном обраћању није било ни једне критике, а камоли захтева које је износила Тадићу.

- Драго ми је да сам данас дошла у Србију. Годинама сарађујемо и постигли смо низ резултата. Кроз године наше сарадње успоставили смо отворен однос пун поверења. На том путу смо постигли цео низ резултата без обзира што је пред Србијом и целим регионом још дуг пут до чланства у ЕУ, што је наш заједнички циљ.

Указала је да су две државе тесно повезане и додала да је имала прилику да, кроз збирку историјских докумената које је видела у Београду, спозна да су немачко-српски односи успостављени давно у областима економије, култури и политици.

Она је истакла да је упознала председника Србије Александра Вучића и да је он човек који не даје лажна обећања. 

– Верујем да је искреност у нашим разговорима, али и способност да се друга страна саслуша је што одликује односе Вучића и мене. Ја њега знам као човека који не даје лажна обећања. Хвала вам на гостопримству – навела је она

(Информер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]