Početna strana > Hronika > Informer: Angela Merkel pre 10 godina Tadiću zavrtala uši, a danas je za Nemačku Srbija partner, a Vučić državnik koji drži reč!
Hronika

Informer: Angela Merkel pre 10 godina Tadiću zavrtala uši, a danas je za Nemačku Srbija partner, a Vučić državnik koji drži reč!

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. septembar 2021.

 Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u zvaničnu posetu Srbiji, nju je na aerodromu dočekao predsednik naše zemlje Aleksandar Vučić. Ne tako davno, pre 10 godina, Merkelova se sastala i sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali je sve bilo drugačije po našu zemlju

Merkelova je tada u poseti Srbiji bila u avgustu 2011. godine, a tadašnji predsednik naše zemlje Boris Tadić stajao je mirno pred njom kada mu je iznela niz zahteva koje ima Nemačka. 

- Nećemo okolištati. Nemačka ne preispituje svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova - rekla je tada nemačka kancelarka Borisu Tadiću.

Ona je u razgovoru istakla da se od Srbije očekuje: pod jedan rezultati dijaloga, pod dva omogućavanje EULEX-u da radi na celom Kosovu i pod tri ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova, a na današnjem razgovoru sa predsednikom Vučićem sve se promenilo, ona je podsetila da nisu sve članice EU priznale nezavisnost Kosova.

- Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre rešavanja drugih problema. Ovo pitanje neće nestati, mora se rešavati. Ali ja sam za mapu puta gde se rešavaju najpre sva druga pitanja. Nadam se da ćemo imati novi napredak i u procesu oko Kosova - objasnila je ona danas.

Takođe, 2011. Merkelova je na pitanje da li će biti novih investicija u Srbiji slegala ramenima, dok su danas u Srbiji najjače nemačke investicije.

Merkelova je danas samo pohvalno govorila odnosu Nemačke i Srbije, u njenom obraćanju nije bilo ni jedne kritike, a kamoli zahteva koje je iznosila Tadiću.

- Drago mi je da sam danas došla u Srbiju. Godinama sarađujemo i postigli smo niz rezultata. Kroz godine naše saradnje uspostavili smo otvoren odnos pun poverenja. Na tom putu smo postigli ceo niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i celim regionom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj.

Ukazala je da su dve države tesno povezane i dodala da je imala priliku da, kroz zbirku istorijskih dokumenata koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulturi i politici.

Ona je istakla da je upoznala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je on čovek koji ne daje lažna obećanja. 

– Verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu – navela je ona

(Informer)