четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Индија и Пакистан започели преговоре први пут од 2008.
Хроника

Индија и Пакистан започели преговоре први пут од 2008.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 25. фебруар 2010.

ЊУ ДЕЛХИ – Индија и Пакистан започели су прве званичне разговоре од напада на Мумбај пре две године, за које индијске власти криве пакистанске побуњенике, али се сумња да ће се преговорима остварити значајнији помак у односима две земље.

Секретари спољних послова Пакистана и Индије, Селман Башир и Нирупама Рао прво морају да се договоре које ће бити теме преговора.

Индија жели да се усредсреди на тероризам, док је за Пакистан главни проблем спорни регион Кашмира, који је био разлог два од три рата са Индијом од њеног стицања независности 1947.

„Тероризам је регионална, глобална брига. То је наша брига, такође. Али питање Кашмира је срж, то је питање које наставља да нарушава наше односе и не расправљати о тој теми неће бити добро за овај састанак”, изјавио је портпарол пакистанског министарства спољних послова Абдул Басит непосредно пре почетка разговора.

Званичници два суседа састали су се у околини Њу Делхија у бившој кнежевској палати, која је сада дом парламента и председништво Индије, а после њиховог разговора уследиће састанак делегација две државе, пренела је агенција Ројтерс.

Сваки евентуални напредак у односима две нуклеарне силе могао би да помогне напорима Запада да стабилизују Авганистан, у којем се Индија и Пакистан боре за утицај.

Само дан пре договорених разговора, у среду, на индијске граничне стражаре у Кашмиру отворена је ватра са пакистанске територије, за шта је Њу Делхи оптужио Исламабад, који на тај начин помаже побуњеницима да пређу добро чувану границу и придруже се 20-годишњој борби у једином индијском региону већински насељеном муслиманима.

Исламабад је то негирао, тврдећи да пружа једино моралну подршку.

Индија је прекинула званичне мировне преговоре након напада на Мумбај у новембру 2008, када је погинуло скоро 200 људи, наводећи да ће дијалог са Исламабадом бити обновљен само ако Пакистан буде деловао против побуњеника на својој територији.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер