Početna strana > Hronika > Vijesti: Vučić i Đukanović se krajem juna tajno sastali u Beogradu
Hronika

Vijesti: Vučić i Đukanović se krajem juna tajno sastali u Beogradu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. jul 2019.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović krajem juna se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saznaju “Vijesti“.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“, predsednici su imali neformalni sastanak tokom Đukanovićeve privatne posete Beogradu.

Iz kabineta predsednika Srbije “Vijestima“ nisu odgovorili da li je Vučić u prethodna dva meseca imao još neformalnih susreta sa Đukanovićem, niti da li je dogovorena zvanična poseta Đukanovića Srbiji.

Iz Đukanovićevog kabineta nisu potvrdili, ali ni demantovali da je sastanak u Beogradu održan, navodeći da je “sve na tu temu predsednik rekao u razgovoru za Televiziju BN“.

Đukanović je prošle sedmice za Televiziju BN kazao da se sa Vučićem čuje češće nego sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, navodeći da su to prijateljski razgovori.

“To su razgovori dva državno odgovorna čoveka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumevajuće da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”.

Đukanović je tada kazao i da odnosi sa predsednikom Srbije nisu zahladili, ali da nisu kao što su bili ranije.

“Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”.

Komentarišući neslaganja Srbije i Crne Gore u vezi sa predlogom Zakona o slobodi veroispovjesti, Vučić je ranije na O2 televiziji izjavio da je spreman da u Beogradu ugosti Đukanovića kako bi razgovarali o svemu, umesto stvaranja problema i tenzija. Iz Đukanovićevog kabineta tada su odgovorili da je poziv za zvaničnu posetu sa obe strane trajno otvoren.

Đukanović je tada naglasio da će proceniti kada je optimalan trenutak za njegovu posetu Beogradu, ili Vučićevu Podgorici. Kazao je da će to biti prilika da se razgovora o svim pitanjima.

“Tokom više susreta u poslednjih godinu dana predsednik Vučić i ja razgovarali smo o posetama na najvišem nivou. Najtačnije bi se moglo reći da je poziv obe strane permanentno otvoren. Procenićemo zajedno kad je optimalan trenutak za moju posetu Beogradu, ili Vučićevu posetu Podgorici“.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner