Početna strana > Hronika > Ilon Mask: Amerikanci su samodovoljni i zato će početi da gube od Kineza
Hronika

Ilon Mask: Amerikanci su samodovoljni i zato će početi da gube od Kineza

PDF Štampa El. pošta
subota, 01. avgust 2020.

 "Kina razbija, Amerika će početi da gubi zbog svoje samodovoljnosti", rekao je osnivač "Tesle" i milijarder Ilon Mask usred tenzija između dve velike sile.

Mask, milijarder poreklom iz Južne Afrike, koji živi u SAD, gde je i vlasnik i osnivač kompanija "Spejs iks" i "Tesla", to je rekao u intervjuu za Automotiv njuz, prenosi RT.

Mask je posebno pohvalio "pametan i vredan narod Kine", gde je "Tesla" otvorila jednu od fabrika.

"Kina razbija po mom mišljenju. Energija u Kini je sjajna", rekao je Mask na pitanje kako vidi tu zemlju.

Dodao je da "Kinezi nisu samodovoljni, kao što su Amerikanci, posebno u mestima kao što su Njujork, San Francisko i okolina ili Los Anđeles.

Kako je rekao "američki pobednički niz mogao bi uskoro da se završi".

"Sjedinjene Države, a posebno Kalifornija ili Njujork, pobeđuju već dugo. Kada dugo pobeđujete, mislite da je to zagarantovano. I onda, kao sportski timovi koji osvoje prvenstvo više puta zaredom, postanu samodovoljni i počnu da gube", rekao je Mask.

On se požalio i da "Tesla" dobija najmanje državne potpore od svih američkih proizvođača automobila, prenosi Sputnjik.

Sa druge strane, kako je rekao, kineska vlada veoma podržava ovu kompaniju, ali ne na način kao što to čini kada su domaće firme u pitanju.

Ovakva izjava milijardera Ilona Maska došla je u trenutku kada se dve najveće svetske ekonomije sukobljavaju po raznim pitanjima, od pandemije virusa korona, preko odnosa prema kineskom tehnološkom gigantu "Huaveju", do najnovije varnice, kineske aplikacije Tik-tok.

(Sputnjik-B92)