Početna strana > Hronika > Igor Šuvalov: Rusija će u potpunosti izaći iz ekonomske krize do 2012.
Hronika

Igor Šuvalov: Rusija će u potpunosti izaći iz ekonomske krize do 2012.

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. septembar 2010.

Rusija će u potpunosti izaći iz finansijsko-ekonomske krize 2012. godine, izjavio je potpredsednik vlade Igor Šuvalov. Upravo do tada unutrašnji bruto proizvod države će dostići obim od pre krize, a ekonomija će izbiti na kvalitativno novi nivo.

Igor Šuvalov je nastupio u Državnoj dumi sa izveštajem o prevladavanju krize. Većina tačaka antikriznog plana ruske vlade ispunjava se uspešno, ekonomija daje pozitivne signale. Na današnji dan jedan od klučnih zadataka je stvaranje povoljne investicione klime, što će omogućiti da se uključe dodatni resursi u modernizaciju ekonomije, istakao je Igor Šuvalov.

Prvorazredna pažnja je usmerena na privlačenje kapitala u rusku privredu. Na to su usmereni planovi za formiranje međunarodnog finansijskog centra i podršku makroekonomske stabilnosti. Vlada će uspeti da stvori kvalitetne uslove za strane investitore, koji će se pobošljavati iz godine u godinu, što će omogućiti da se ostvari modernizacija privrede.

Igor Šuvalov je posebno podvukao socijalno usmerenje delatnosti vlade.

Rusija kao niko drugi postigla je uspeh u određenim merama podrške stanovništva, što nije polazilo za rukom drugima da postignu, između ostalog i ekonomski visokorazvijenim zemljama, kaže Igor Šuvalov. Prihodi stanovništva kontinuirano rastu od prošle godine. Realni prihodi stanovništva 2010. su skočili za preko 5%, uvećane su njihove plate.

Međutim vlada Rusije tim povodom više puta je kritikovana. Neki eksperti smatraju da takva politika konzerviše mnoge probleme u ekonomiji. Igor Šuvalov nije saglasan sa takvim stavom.

Polazimo od toga da uvećanje prihoda stanovništva za vreme krize pruža mogućnost za novi talas ekonomskog rasta, zasnovan na sasvim drugačijoj strukturi ekonomije.

Najviše se parlamentarci raduju tome što nivo socijalne zaštite stanovništva nije snižen, a industrija je krenula da raste, istakao je za Glas Rusije šef komiteta za industrijsku politiku i preduzetništvo Jevgenij Fjodorov.

Možemo uporediti Rusku Federaciju sa zemljama Evrope. Tamo se stalno dešavaju narodni nemiri. Oni su vezani za to što država prebacuje probleme krize na stanovništvo: smanjuje plate, penzije. Rusija ima principijelno drugačiji pristup. Prihodi stanovništva rastu, dok se u evropskim zemljama snižavaju. Nezaposlenost u Rusiji je manja nego u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj ili SAD. U toku je brza obnova ruske ekonomije.

Antikrizne mere ruske vlade efikasno su odrađene u bankarskoj sferi. Vladi ne samo da je pošlo za rukom da spase bankarski sistem od kolapsa, već i da izbegne veliki rast cena. Sve do jula inflacija je sigurno padala, ali nenormalna vrućina u avgustu ju je podstakla. Krajnje nepovoljni vremenski uslovi ovog leta mogu da izvrše makar i primetan, ali vremenski ograničen uticaj na inflaciju, izjavio je predsednik Centralne banke Sergej Ignatjev. Ali već na jesen naredne godine ovaj uticaj može biti u potpunosti iscrpljen, istakao je on.

(Glas Rusije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner