Početna strana > Hronika > Ideja o novom udruženju poslodavaca Srbije razgnevila MOR
Hronika

Ideja o novom udruženju poslodavaca Srbije razgnevila MOR

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. novembar 2010.

Beograd -- Ideja o formiranju novog udruženja poslodavaca, pre svega način na koji je Vlada pokušala da sprovede tu ideju, razgnevila je Međunarodnu organizaciju rada.

Generalni sekretar te organizacije Antonio Penjalosa je reagovao na lični dopis ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića.

15.novembra Milosavljević je velikom broju pojedinačnih kompanija poslao dopis kojim ih poziva da se učlane u novu organizaciju.

Penjalosa je zatražio od premijera Mirka Cvetkovića da se Vlada uzdrži od svake vrste uticanja na učlanjivanje u novu organizaciju poslodavaca", koju namerava da osnuje Privredna komora Srbije.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Boško Savković u izavi za B 92 kaže da se ta organizacija zbog ponašanja Vlade obratila Međunarodnoj organizaciji rada, jer je sloboda udruživanja pravo na čije se poštovanje potpisivanjem raznih konvecija obavezala i Srbija.

"Niko iz državne Vlasti ne može da se meša u neke odnose koje postoji među sindikatima ili među poslodavačkim organizacijama. Desilo se da je ministar Milosavljević uputio jedan dopis na memorandumu Vlade mnogim privrednim subjektima, i nekim našim članovima. Naš stav je da to nikome ne treba jer se sad nalazi u jednoj specifičnoj situaciji kada treba da odgovori na više hiljada pitanja, a jedan deo se odnosi i na slobodu udruživanja“, kaže Savković.

Sa sadržinom pisma predsednik Privredne Komore Miloš Bugarin nije upoznat, ali potvrduje nameru Komore da osnuje svoje udruženje.

"Ne znam za to pismo, ali sloboda udruživanja kroz poslodavačka tela je na bazi dobrovoljnosti. U tom smislu stvaranje poslodavačkih tela, koja će imati svoj nivo reprezentativnosti kroz ispunjenosti dva osnovna uslova a to je deset posto od ukupnog broja registrovanih kompanija i 15 posto od ukupnog broja zaposlenosti, jeste dobijanje legitimiteta“, kaže Bugarin.

Boško Savković navodi i da ovde nije problem samo u ministru Milosavljeviću, već u Vladi, čiji je on član.

"Mislim da to nema veze samo sa ministrom, da je to pitanje čitave Vlade jer ministar Milosavljević nije sam za sebe. I treba da se govorimo kolektivnim pregovorima, a ne privredna komora. Privredna komora je u svakoj državi produžena ruka Vlada. Ako neko u Srbiji smatra da treba da ima jedan sindikat i jednu privrednu komoru, onda se vara. Tako ne može po međunarodnim standardima“, smatra Savković.

U pismu iz Međunarodne organizacije rada navodi se i da ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno u skladu sa konvencijama tog tela, slučaj će biti prezentovan na razmatranje Komitetu Međunarodne organizacije rada za slobodu udruživanja.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner