Početna strana > Hronika > Hrvatska ministarka kulture: Ne negiramo Teslino poreklo, ali Srbija neprestano poseže za tuđim istorijskim ličnostima
Hronika

Hrvatska ministarka kulture: Ne negiramo Teslino poreklo, ali Srbija neprestano poseže za tuđim istorijskim ličnostima

PDF Štampa El. pošta
subota, 10. avgust 2019.

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem seća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo poreklo.

"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski pronalazač srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih pronalazača, čovek koji je menjao svet i koji je veza između država i kultura u kojima je živeo. Nikola Tesla je za sebe izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom", rekla je hrvatska ministarka, komentarišući izjavu srpskog Ministarstva kulture da Zagreb pokušava da prisvoji Teslu.

"Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima"

Obuljen Koržinek dodaje da Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, dok se Hrvatska "s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih pronalazača, nikad ne pokušavajući da negira Teslino poreklo".

Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima

"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikada ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", zaključila je hrvatska ministarka.

Hrvatska će se na izložbi "Ekspo 2020" u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je to osudilo i taj potez ocenilo kao pokušaj prisvajanja Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner