Хроника

Холандија: Наша даља подршка зависиће од понашања Србије

Штампа
четвртак, 07. јул 2011.

БЕОГРАД – За Србију је охрабрујућа вест то што је холандски парламент прошле седмице реактивирао процес ратификације ССП, изјавио је шеф делегације Холандије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Чешкун Черуз и навео да даље одлуке Холандије о европском путу Србије зависе од наше земље.

„Реактивација је први корак. Морамо бити искрени и стриктни. Сада смо предузели први корак. Остало зависи од развоја догађаја у Србији”, рекао је он Танјугу на питање да ли ће Холандија подржати Србију приликом одлучивања о додељивању статуса кандидата и датума за почетак приступних преговора.

Черуз је подсетио да је холандски парламент раније обуставио процес ратификације С С П са Србијом, јер извештаји главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије са Трибуналом нису били позитивни.

„Пошто је сада било напретка реактивирали смо процес..... Али у политици никада не знамо колико ће он трајати”, рекао је он.

Он је подсетио да Србија мора да обави свој део посла у испуњавању обавеза и да није довољно само ухапсити Младића, већ да „треба учинити још”.

Комитет за европске послове холандског парламента донео је 30. јуна одлуку да да „зелено светло” процесу ратификације ССП са Србијом.

Годишње, 20. по реду заседање ПС ОЕБС почело је јуче у Београду и трајаће до недеље.

(Taнјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]