Početna strana > Hronika > Herman Van Rompej: EU neće opstati ako ne opstane evrozona
Hronika

Herman Van Rompej: EU neće opstati ako ne opstane evrozona

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. novembar 2010.

BRISEL – Evrozona i cela Evropska unija bore se za opstanak, upozorio je danas predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej u trenutku kada je sve veća zabrinutost zbog budžetskih teškoća u evropskoj monetarnoj uniji.

"Naš opstanak je u krizi... Moramo svi da zajedno radimo kako bismo omogućili da evrozona preživi. Jer, ako evrozona ne preživi, Evropska unija neće opstati", rekao je Van Rompej u briselskom Centru za evropsku politiku (European Policy Center - EPC), uoči sastanka ministara finansija evrozone.

Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren rekao je uoči tog sastanka da su u toku razgovori Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda u cilju rešavanja velikih problema sa kojima se suočavaju irske banke.

"Komisija pokušava da u saradnji sa Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i predstavnicima irskih vlasti reši velike probleme irskih banaka", rekao je Oli Ren i dodao da očekuje da će evrozona podržati te napore.

Irska i Portugal će možda biti prisiljeni da od Evropske unije zatraže pomoć za posrnulu ekonomiju i bankarski sektor.

Evropska komisija je istakla da je rešavanje fiskalnih problema Irske važno za osiguranje finansijske stabilnosti cele evrozone. Vlasti u Lisabonu istovremeno upozoravaju na "vrlo ozbiljne posledice ako se kriza proširi Evropom".

(Beta-AFP)