Početna strana > Hronika > Henri Kisindžer: Zelenski je prihvatio moju tezu o tri moguća ishoda rata u Ukrajini, i to treću varijantu - Ukrajina će biti vraćena prema liniji razdvajanja posle 2014, ponovo naoružana i blisko povezana sa NATO
Hronika

Henri Kisindžer: Zelenski je prihvatio moju tezu o tri moguća ishoda rata u Ukrajini, i to treću varijantu - Ukrajina će biti vraćena prema liniji razdvajanja posle 2014, ponovo naoružana i blisko povezana sa NATO

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. jul 2022.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je u intervjuu nedeljniku „The Spectator“ istakao da je Zelenski u osnovi prihvatio njegovu tezu o tri moguća ishoda rata u Ukrajini.

„Zelenski je u svojim poslednjim izjavama suštinski prihvatio ono što sam ja izneo u Davosu. Dao je intervju za Fajnenšel tajms u kom je prihvatio osnovni okvir, a to je da postoje tri moguća ishoda ovog rata, a sva tri su još donekle otvorena“, naveo je Kisindžer.

Prvi ishod, prema njegovim rečima, jeste da ako se nastavi ovako, to će biti pobeda Rusije.

„Ako Rusija ostane gde je sada, osvojiće 20 odsto Ukrajine i veći deo Donbasa, veliku industrijsku i poljoprivrednu oblast, i pojas zemlje duž Crnog mora. Ako ostane, biće to pobeda, uprkos svim padovima koje su doživeli na početku. A uloga NATO-a neće biti tako odlučujuća kao što se ranije mislilo“, objašnjava on.

Drugi ishod je, kako navodi on, da će Rusija pokušati da protera teritorije koje je stekla pre ovog rata, uključujući i Krim, a onda će se postaviti pitanje rata sa samom Rusijom, ako se rat nastavi.

On je obrazložio i treći ishod, za koji smatra da ga je Zelenski prihvatio.

„Treći ishod, koji sam izneo u Davosu i koji mislim da je Zelenski sada prihvatio, jeste da ako narod može da spreči Rusiju da vrši bilo kakva vojna osvajanja i ako se borbena linija vrati na poziciju sa koje je počeo rat, onda će aktuelna agresija biti vidljivo poražena. Ukrajina će biti vraćena u formu u kojoj je bila kada je rat počeo, prema liniji razdvajanja posle 2014. Biće ponovo naoružana i blisko povezana sa NATO-om, ako ne i njegov deo, a preostala pitanja mogu biti prepuštena pregovorima. To bi bila situacija koja je već neko vreme bila zamrznuta. Ali, kao što smo videli u ponovnom ujedinjenju Evrope, vremenom se mogu postići dogovori“, rekao je on.

Kisindžer je naglasio da neće da donosi sud o tome kakav bi trebalo da bude ishod pregovora.

„Ali ako saveznici uspeju da pomognu Ukrajincima da isteraju Ruse sa teritorija koje su osvojili u ovom ratu, moraće da odluče koliko će rat trajati“, smatra on.

Na pitanje novinara da li to znači da nijedan od ta tri ishoda ne kažnjava Putina za agresiju, Kisindžer je rekao da je situacija upravo suprotna.

„Ako se rat završi kako sam skicirao u Davosu, mislim da će to biti značajno dostignuće za saveznike. NATO će biti ojačan dodavanjem Finske i Švedske, stvarajući sposobnost odbrane baltičkih država, dok će Ukrajina imati najveće konvencionalne kopnene snage u Evropi povezane sa NATO-om ili njegovom članicom. Rusiji će biti pokazano da strah, koji je visio nad Evropom od Drugog svetskog rata, od ruske vojske – konvencionalne vojske koja bi prodrla u Evropu preko utvrđenih granica, može da se spreči konvencionalnom akcijom NATO-a. Prvi put u novijoj istoriji Rusija bi morala da se suoči sa potrebom da koegzistira sa Evropom kao celinom, umesto da Amerika bude glavni element u odbrani Evrope sa svojim nuklearnim snagama“, pojasnio je Kisindžer svoje viđenje.

(Jutarnji.hr)

Videti još: Henri Kisindžer: Postoje tri moguća ishoda sukoba u Ukrajini